PÜBERTAL JİNEKOMASTİ OLGULARINDA PLAZMA KİSSPEPTİN DÜZEYİ - ALUÇLU, MUSTAFA ARİF (Fırat Üniveristesi, 2011)
Pübertal jinekomasti, erkeklerde meme bezinin tek ya da iki taraflı olabilen iyi huylu proliferasyonudur. Jinekomasti gelişiminin östrojen ve androjenler arasındaki dengesizliğe bağlı olduğu düşünülmektedir.Kisspeptin, 145 aminoasidli bir peptid olup hipotalamus-hipofiz-gonad ekseninin önemli düzenleyicisidir. Kisspeptinin GPR54 reseptörüne bağlanması sonucunda fosfolipaz-C aktive olmakta, bunun sonucunda GnRH nöronlarından gonadotropin salınımı gerçekleşmektedir.Günümüze kadar pübertal jinekomastinin patogenezi tam olarak ortaya konulamamıştır. Pübertenin başlatılmasında kisspeptinin önemli rolü olduğu bilinmektedir. Pübertal jinekomasti ise pübertenin erken evresinde ortaya çıktığına göre kisspeptinin jinekomasti patogenezinde olası bir rolü bulunabilir. Çalışmanın amacı kisspeptin ile jinekomasti arasında bir ilişkinin olup olmadığı ortaya koymaktır.Çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrin Bilim Dalı'na başvuran ve pübertal jinekomasti tanısı konulan, 9?18 yaşları arasındaki 40 erkek çocukta yapıldı. Yaşları benzer 30 sağlıklı erkek adölesandan kontrol grubu oluşturuldu. Katılımcılardan sabah aç karnına uygun koşullarda alınan serumlardan kisspeptin düzeyleri ELİZA yöntemiyle çalışıldı.Pübertal jinekomasti ve kontrol grupları arasında antropometrik ölçümler, püberte evreleri, serum gonadotropin ve östradiol düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Buna karşın pübertal jinekomasti grubunda kontrol grubuna göre hem kisspeptin (0.77 ng/mL, 0.54 ng/mL, p<0.05) hem de testosteron düzeyleri (253.9 ng/dL, 117.9 ng/dL, p<0.001) anlamlı derecede yüksek idi.Sonuç olarak kisspeptin düzeyinin pübertal jinekomastili olgularda daha yüksek olması kisspeptinin jinekomasti gelişiminde önemli bir rol oynadığına işaret etmektedir.

Gynecomastia is a benign proliferation of the mammary gland in males which might be unilateral or bilateral. It has been thought that the development of gynecomastia is due to the imbalance of between estrogens and androgens.Kisspeptin is a polypeptide that consisting 145 aminoacids and has an important role in regulation of the hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis. Binding of kisspeptin to GPR54 receptor results to activating of phospolipase-C and as a result of this, gonadotropins are released from the GnRH neurons.The pathogenesis of pubertal gynecomastia has not be shown exactly until today. The role of kisspeptin in puberty is known. Because of pubertal gynecomastia occurs in the early stages of puberty, there can be a role of kisspeptin in the development of gynecomastia. The target of this study is to reveal a relationship between kisspeptin and gynecomastia.This study is performed on 40 boys who are between 9-18 years old and referred to Fırat University Medicine School Department of Pediatrics Endocrinology and diagnosed as gynecomastia. Control group is formed from 30 healthy adolescent boys who are in same ages. The plasma kisspeptin levels are studied from the serums of participants that are taken in appropriate conditions at the morning on an empty stomach. The plasma kisspeptin level of participants is studied by the ELISA method.Significant difference has not been found between anthropometric quantitatives, puberty stages, plasma gonadotropin and estrogen levels (p>0.05). Plasma kisspeptin (0,77 ve 0,54 ng/mL, p<0,05) and testosterone (253.9 ng/dL, 117.9 ng/dL, p<0.001) levels were significantly higher in pubertal gynecomastia group more than control group.At the result higher levels of kisspeptin in pubertal gynecomastia group support that kisspeptin has an important role in development of pubertal gynecomastia.
Plasma kisspeptin levels in pubertal gynecomastia cases
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları