Farklı Katkılar İçeren Bitümlü Sıcak Karışımların Yorulma Ömürlerinin İncelenmesi - Yılmaz, Mehmet; Kök, Baha Vural; Yalçın, Erkut (My University, 2017)
Bu çalışmada, bitüm modifikasyonunda stiren-butadiyen-stiren (SBS), Amerika Gilsoniti (AG) ve İran Gilsoniti (IG) kullanılmıştır. Uygulama bölgesi olarak Elazığ seçilmiş ve Elazığ'a uygun bağlayıcı elde edebilmek için %4 SBS, %11 AG ve %10 IG kullanılması gerektiği belirlenmiştir. Saf bitüm ve 3 farklı modifiye bitüm kullanılarak bitümlü sıcak karışım (BSK) numuneleri hazırlanmış ve tasarım bitüm içerikleri belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca filler olarak %2 oranında hidrate kireç kullanılmıştır. Tasarım bitüm içeriklerinde hazırlanan bitümlü sıcak karış ım numuneleri üzerinde 25°C sıcaklıkta ve 375 kPa gerilme seviyesinde indirekt çekme yorulma deneyi (IÇYD) uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlardan bitüm modifikasyonunda SBS, AG ve IG kullanımının karışımların yorulma ömrünü arttırdığı belirlenmiştir. En yüksek yorulma ömrü değerlerine %11 AG modifiye li bitümlerle hazırlanan karışımların sahip olduğu belirlenmiştir. Çatlak ilerleme oranı değerleri incelendiğinde bitüm katkı maddelerinin karışımların çatlak ilerleyişine karşı dayanımlarını arttırdığı belirlenmiştir. Gilsonit kullanımın ın SBS'e göre çatlak ilerleyişine karşı dayanımı daha fazla arttırdığı tespit edilmiştir. Kireç kullanımının bitüm katkı kullanımı kadar etkin olmadığı belirlenmiştir
Keywords: İnşaat ve Yapı Teknolojisi