KOVANCILAR’DA BULUNAN MANASTIR VE KİLİSELER - Şen, Korkmaz; Can, Selvi (My University, 2024)
Elazığ İline bağlı olan Kovancılar, il merkezine yaklaşık 67 km uzaklıktadır. 1988 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Kovancıların yerleşim yeri olması 1935 de başlamıştır. Bu sebeple Kovancıların tarihine doğrudan ışık tutan kaynaklar bulunmamaktadır. Kovancılar ilçesinin tarihi yeni olmakla beraber bölge oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Bu nedenle Kovancıların tarihini eskiden bağlı olduğu Palu’nun tarihiyle değerlendirmek gerekir. Palu Sümerlerden Osmanlılara kadar uzanan farklı medeniyetlerin yaşam yerlerinden biri olmuş zengin bir kültür ve medeniyet yerleşmesidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Palu ve Kovancılar bölgesi, tüm bu medeniyetlere ve inançlara göre, yere özgü niteliklerle birlikte sanatsal ve mimari anlamda oldukça nitelikli eserler bırakmışlardır. Bu araştırmayla birlikte Kovancılar İlçesin de yer alan Surp Asdvadzadzin Habab/Havav (Surp Gatoğige) Kilisesi, Surp Asdvadzadzin Keğahayyats Manastırı, Surp Kevork Kilisesi ve Surp Asdvadzadzin (Hoşmat) Kilisesi ele alınmıştır. Tespiti yapılmış olan yapıların mimari özellikleri, malzeme ve süsleme unsurları değerlendirilmiş olup, bu yapıların varlığı belgelenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Kilise; Elazığ; Manastır; Kovancılar