Yaşam memnuniyeti üzerinde etkili olan sosyodemografik bileşenler üzerine bir analiz, - Korkmaz, M., Germir, H.n., Yücel, A.s., Gürkan, A., (My University, 2015)
Politika yapıcılar toplumu oluşturan bireyleri daha iyi anlamak ve refahı arttırmak amacıyla alınması gereken tedbirleri belirlerken kimin için, nerede, ne zaman hayatın daha iyi olduğunu belirlemek durumundadırlar. Bu amaçla TÜİK Türkiye’de 2003 yılından beri “Yaşam Memnuniyeti Araştırmasını” gerçekleştirmektedir. Toplumun ilerlemesini de ölçmek amacıyla yapılan bu çalışmalardan Türkiye’nin de aralarında bulunduğu OECD Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen “Yaşam Memnuniyeti Endeksi” mutluluk algısı ve yaşam memnuniyeti arasındaki kognitif ilişkiyi açıklamaya yöneliktir. ABD tarafından gerçekleştirilen “Genel Sosyal Araştırma/General Social Survey” ve AB ülkelerinin yaptığı “Euro-Barometre” bu bağlamda bilinen diğer geniş kapsamlı araştırmalardır. Yaşam memnuniyeti bileşenlerinin birbirleriyle ilişkisini uygulamalı olarak incelemeye yönelik olan bu çalışma, 2004-2014 yılları arasındaki dönem için belirlenmiştir. Birim kök, granger nedensellik ve regresyon analizleri sonucu elde edilen veriler E-Views 8.0 programı ile analiz edilerek yaşam memnuniyetini en çok etkileyen faktörlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Kişisel mutluluk ve aile mutluluğu ile mutluluk kaynağı, memnuniyet ve umut faktörleri arasında nedensellik ilişkisi olduğu, ailenin genel mutluluğunu en çok sevgi ve sağlık hizmetlerinin etkilediği, ailenin en az başarı ve asayiş hizmetlerinden etkilendiğini, bireylerin öz mutluluğunu en çok para ve eğitim hizmetlerinin etkilediğini, en az sağlık ve SGK hizmetlerinden etkilendikleri, gerek bireyin gerekse ailenin öz mutluluğunda en çok kadınların mutlu olmasının etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Yaşam Doyumu Algısı; Öznel Refah; Yaşam Kalitesi