İNEKLERDE KLİTORİS KOTERİZASYONUNUN LH SALINIMI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YÜKSEL, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2007)
İneklerde Klitoris Koterizasyonunun LH Salınımı ÜzerineEtkisinin AraştırılmasıMurat YÜKSEL**F.Ü. Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı-ELAZIĞÖZETBu çalışma, ineklerde klitoris koterizasyonunun LH salınımı üzerine etkisininaraştırılması amacıyla yapılmıştır.Çalışmanın materyalini, en az 1 kere doğum yapmış, yaşları 2,5-6 arasında değişen,3'ü Holştayn, 4'ü Montofon ve 3'ü Simmental olmak üzere toplam 10 inek oluşturdu.Materyal olarak kullanılan hayvanların östrüsleri 11 gün arayla çift doz PGF2Î± enjeksiyonu ilesenkronize edildi. Senkronizasyon sonrası şekillenen ilk tabii siklus kontrol siklusunuoluşturdu. İlk östrüs belirtisi görüldüğü andan itibaren 24 saat boyunca, 2 saat aralıklarla, LHölçümü amacıyla; tüm siklus boyunca, 2 gün arayla, progesteron ölçümü amacıyla venajugularisten kan numuneleri alındı. Kendiliğinden şekillenen ikinci siklus uygulama siklusunuoluşturdu. İlk östrüs belirtisinin görülmesiyle birlikte, hayvanın klitorisi epidural anestezialtında koterize edilerek, kontrol siklusunda olduğu gibi, kan numunelerinin toplanmasınadevam edildi. Toplanan kan numunelerinin serumları çıkarıldı ve serumlar hormon tayinleriyapılıncaya kadar, derin dondurucuda saklandı.Serumlarda hormon ölçümleri, Enzim Immuno Assay yöntemiyle yapıldı. Ortalamaprogesteron değerleri, kontrol siklusunda 5.28Â±0.28 ng/ml ve uygulama siklusunda 5.20Â±0.26ng/ml olarak belirlendi ve aradaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edildi.Kontrol ve uygulama grubunda ortalama LH değerlerinin sırasıyla 2,18Â±0,30 ng/ml ve2,03Â±0,31 ng/ml olduğu belirlendi. Ortalama Luteinleştirici hormon pik değeri kontrolgrubunda 11.56Â±1.99 ng/ml, uygulama grubunda ise 10.55Â±1.63 ng/ml; pik başlama zamanıkontrol grubunda 9.6Â±2.56 saat, uygulama grubunda 7.2Â±3.14 saat; pik bitiş zamanı kontrolgrubunda 18Â±2.53 saat, uygulama grubunda 17.6Â±3.19 saat olarak tespit edidi. Pik süresikontrol grubunda 8.4Â±0.75 saat, uygulama grubunda 10.4Â±0.4 saat ve pikin maksimum değereulaşma zamanı kontrol grubunda 16Â±2.61 saat, uygulama grubunda ise 12Â±0.97 saat olarakbelirlendi. Yapılan uygulamanın kontrol ve uygulama grubunda, ortalama LH miktarına,ortalama LH pik değerine, pikin başlama ve bitiş zamanlarına, pikin maksimum değereulaşma zamanına ve ortalama pik süresine istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadığıtespit edildi.Sonuç olarak, ineklerde östrüs başlangıcında uygulanan klitoris koterizasyonunun,ortalama LH değerlerini etkilemediği tespit edildi.Anahtar Kelimeler: İnek, LH, Klitoris, Koterizasyon

The Effect of Cauterization of Clitoris on Serum LH Levels in CowsMurat YÜKSEL**University of Firat, Faculty of Veterinary Medicine Department of Obstetric andGynaecology-ELAZIGABSTRACTThe aim of the present study was the effect of cauterization of clitoris on serum LHlevels in cows.A total of 10 cows (3 Holstein, 4 Brown Swiss and 3 Simmental) aging between 2,5-6were used as material in the study. Animals were synchronised with double injection ofPGF2Î± at 11 day intervals. First spontanous estrous cycle was control cycle. From the firstsign of spontanous estrous, blood samples were collected 2 hours intervals until 24 hours tomonitor LH concentration and two days interval to monitor progesterone concentration untilnext estrous cycle. When the second spontaneos estrous occurred, the clitoris was cauterizedwith electrocoter under epidural anesthesia. After cauterization the blood samples werecollected 2 hours intervals until 24 hours post-cauterization to monitor LH concentration and2 days interval, until next spontenous estrous to monitor progesterone levels. Sera were storedin a freezer until assayed.Serum LH and progesterone levels were determined by Enzyme Immuno Assay.Progesterone values (Â± S.E.M.), in the control and clitoral cauterization group were 5.28Â±0.28ng/ml, 5.20Â±0.26 ng/ml. Precauterization and postcauterization progesterone levels did notsignificantly differ.The mean Â±S.E.M. LH concentration, in the control and clitoral cauterization group were2.18Â±0.30 ng/ml, 2.03Â±0.31 ng/ml respectively. The mean Â±S.E.M. preovulatory LH peakconcentration were 11.56Â±1.99 ng/ml in control group and 10.55Â±1.63 ng/ml in thecauterization group. Onset of LH surge (Â±S.E.M.) occured 9.6Â±2.56 h in control group and7.2Â±3.14 h in the cauterization group after the onset of estrous. End of LH surge (Â±S.E.M.)occured 18Â±2.53 h in control group and 17.6Â±3.19 h in the cauterization group after the onsetof estrous. The time (Â±S.E.M.) from the beginning of estrous to the LH peak was 16Â±2.61 h incontrol group and 12Â±0.97 h in cauterization group. The mean Â±S.E.M. duration of LH surgewas 8.4Â±0.75 h and 10.4Â±0.4 h in control and cauterization group respectively. The mean LHconcentration, LH peak concentration, time from the beginning of estrous to onset of LHsurge, to end of LH surge and to the LH peak and mean duration of LH surge were notdifferent between control and cauterization group.In conclusion, serum LH values were not affected clitoral cauterization in cows.Key Words: Cow, LH, Clitoris, Cauterization
The effect of cauterization of clitoris on serum LH levels in cows
Keywords: Veteriner Hekimliği