SEREBRAL PALSİLİ HASTALARDA ELEKTROENSEFALOGRAFİ ANORMALLİKLERİ VE ANTİEPİLEPTİK KULLANIM SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÇINAR, MUHAMMED ALİ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Amaç: Serebral palsi (SP) ve epilepsi çocukluk çağının en yaygın iki nörolojik bozukluğudur. Bu çalışmada SP tanılı hastalarda epilepsi beraberliği, elektroensefalografi (EEG) anormallikleri ve antiepileptik ilaç (AEİ) kullanım sıklığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne Ocak 2015–Nisan 2021 tarihleri arasında SP tanısıyla başvuran, 2-18 yaş arasında çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 85 hasta dahil edildi. Bu hastalar SP tanılı 30 hasta (Grup 1) ve SP + epilepsi tanılı 55 hasta (Grup 2) olarak 2 gruba ayrıldı. Hastaların demografik ve klinik verileri ile fizik muayene bulguları, EEG anormallikleri ve beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) raporları hastane kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Grup 1 ve Grup 2 arasında SP tipi, kaba motor fonksiyon sınıflama sistemi (KMFSS) seviyesi, EEG anormallikleri ve MRG bulguları yönünden; spastik tip SP tanılı hastalar arasında KMFSS seviyesi, prematürite, düşük doğum ağırlığı, doğum haftası, doğum kilosu, EEG anormallikleri ve MRG bulguları yönünden; AEİ kullanımıyla SP tipi, KMFSS seviyesi ve EEG anormallikleri yönünden anlamlı bir farklılık olduğu (p<0,05) saptandı. Sonuç: Prematürite ve düşük doğum ağırlığı SP ve epilepsi için risk faktörü olarak bulunmazken yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış risk faktörü olarak bulundu. Çalışma hastaları içerisinde en sık SP alt tipi spastik kuadripleji (%42,7), en sık beyin MRG bulguları ise periventriküler lökomalazi (%24,7) ve neonatal hipoksik iskemik ensefalopati (%23,5) olarak bulundu. Hastaların %37,7'sinin EEG'sinde epileptiform anormallikler saptanması SP tanılı hastaların epilepsi tanısı olmasa bile EEG'sinde epileptik deşarjların olabileceğini göstermektedir. Epileptik ensefalopati KMFSS seviye 4-5 olan hastalarda yoğunlaşmıştı. Anahtar Kelimeler: Elektroensefalografi, Epilepsi, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi, Serebral palsi

Purpose: Cerebral palsy (CP) and epilepsy are the most common neurologic disorders of the pediatric age group. This study aims to evaluate the co-existence of epilepsy and CP, abnormalities detected by electroencephalography (EEG), and the administration of anti-epileptic drugs (AED). Materials and Method: 85 patients with CP (age range 2 – 18 years) diagnosed in between January 2015 – April 2021 at the pediatric neurology clinics in Firat University Hospitals fulfilled the inclusion critria of the study and were recruited. They were grouped as patients with CP (n=30) and patients with CP + epilepsy (n=55). Patient demographics, physical examination, clinical data, EEG findings, and intracranial magnetic resonance imaging results were retrospectively recorded. Results: CP type, gross motor function classification system (GMFCS) score, EEG and MRI findings were significantly different between groups 1 and 2 (p<0.05). Among patients with spastic type CP; there were significant difference in terms of GMFCS score, prematurity low birth weight, gestational week, and EEG and MRI findings (p<0.05). CP type, GMFCS score, and EEG findings were also statistically significant between patients with or without AED use (p<0.05) Conclusion: Prematurity and low birth weight were associated with the risk of neonatal intensive care unit admissions, although they were not associated with CP or epilepsy. Spastic quadriplegia was the most common CP subtype (42.7%). The most common MRI findings were periventricular leucomalacia (24.7%) and neonatal ischemic encephalopathy (23.5%). 37.7% of patients demonstrated epileptiform EEG abnormalities, suggesting that patients with CP may develop epileptic charges without the diagnosis of epilepsy. Epileptic encephalopathy was increased in patients with GMFCS score of 4-5. Keywords: Electroencephalogram, epilepsy, gross motor function classification system, cerebral palsy.
Evaluation of electroencephalography abnormalities and frequency of antiepileptic use in patients with cerebral palsy
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları