Özlüce Baraj Gölü (Elazığ-Bingöl, Türkiye)’nde Yaşayan Alburnus sellal Heckel, 1843 Populasyonunda Bazı Morfometrik ve Meristik Özelliklerinin İncelenmesi - Düsükcan, Mustafa; Eroglu, Mücahıt; Çoban, Mehmet Zülfü (My University, 2022)
Bu çalışmada, ana akarsuyu Peri Çayı olan Özlüce Baraj Gölü’nden yakalanan Alburnus sellal Heckel, 1843 türüne ait bireylerde bazı morfometrik ve meristik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 135 adet A. sellal bireylerinde bazı morfometrik özellikler ile birbirlerine olan oranları ortalama, maksimum, minimum, standart sapma, standart hata ve varyasyon katsayısı olarak hesaplanmıştır. Ayrıca bazı vücut ölçümlerinin standart boyda oranları (%) ile regresyon denklemleri ve korelasyon katsayıları hesaplanmış olup pozitif yönde kuvvetli ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Meristik özelliklerden, yanal çizgi (80-88) ve transversal yöndeki pul sayıları (13-17/5-7), yüzgeçlerdeki basit ve yumuşak ışın sayıları (dorsal III/8-9, ventral I-II/8-9, pektoral I/14-17, anal III/11-15), solungaç diken sayıları (13-18), farinks diş sıra ve sayıları (2.5-5.2) belirlenerek, türe ait tanımlayıcı özellikler belirlenmiştir.
Keywords: Alburnus sellal; Morfometrik; Meristik; Peri Çayı; Özlüce Baraj Gölü