Aktif Karbon Destekli Heterojen Katalitik Sistemlerde Sülfat Radikalleriyle Farmasotik Grubu Bazı Organik Kirleticilerin Kimyasal Oksidasyonu - Erdem, Hatice (My University, 2019)
Bu çalısmada; seftali ve kayısı çekirdegi ile badem kabugunu içeren tarımsal artıklar karısımından kobalt ve demir tuzlarının kimyasal aktivasyonu ve piroliz yöntemleriyle ilk olarak aktif karbon destekli, manyetik özellikte, sulardan kolay ayrılabilen büyük yüzey alanlı katalizörler hazırlanmıs ve kullanımlarının yaygınlıgı nedeniyle sularda önemli miktarlarda bulunan bazı farmasötik grubu bilesiklerin klasik ileri oksidasyon proseslerinin aksine heterojen persülfat oksidasyonu ile parçalanması incelenmistir. Bu amaçla önce biyokütle karısımının kobalt ve demir tuzları ile kimyasal aktivasyonu ve piroliziyle metal dolgulu (Me- AC) katalizörler hazırlanmıstır. Hazırlanan katalizörler Boehm titrasyonu, XRD, SEM-EDX ve pHzpc analizleriyle karakterize edilmistir. Uygun özelliklerdeki Me-AC örnekleri kullanılarak, sodyum persülfat varlıgında sulu ortamlardan amoksisillin (AMX), asetaminofen (APAP), asetilsalisilik asit (ASA), ciprofloksasin (CIP), diklofenak (DCF), eritromisin (ERY), fenoprofen (FNP), rifampisin (RIF), tetrasiklin (TC) bilesiklerin giderilmesi üzerine; katalizör tür ve miktarı, oksidan konsantrasyonu, temas süresi, pH, yabancı iyon etkisi gibi parametrelerin etkileri incelenmistir. Elde edilen veriler dogrultusunda sentezlenen katalizörlerin performansları ve giderimde etkin olan mekanizmalar ortaya koyulmustur. Elde edilen sonuçlar; farmasötik bilesiklerin oksidasyonunda etkin olan demir ve kobalt dolgulu aktif karbon destekli katalizörlerin elde edilebildigini ve farmasötik bilesiklerin mineralizasyonunda oldukça etkin olduklarını ortaya koymustur
15.03.2019
Keywords: Katalizör; Heterojen tepkime; ileri oksidasyon; farmasötik giderimi