Silis dumanı ilavesinin, styropor katkılı betonlardaki donatı korozyonuna etkisi - Kele$temur, Oğuzhan; Yıldız, Servet (My University, 2005)
Bu çalışmada; beton karışımına, agrega ile hacimde %5, %10 ve %15 oranlarında yer değiştirecek şekilde styropor katılarak, elde edilen betonlardaki donatı korozyonu araştırılmıştır. Ayrıca, %15 styropor katkılı betona, çimento hacminin %10'u oranında silis dumanı ilave edilerek donatı korozyonunda meydana gelen değişim incelenmiştir. Deneyler için; farklı oranlarda styropor katkılı numuneye %10 oranında silis dumanı ilaveli olmak üzere iki grup numune hazırlanmıştır. Deneyler, korozif bir ortam oluşturmak amacıyla beton numunelerin karışım suyuna, deniz suyu ortamını sağlayabilmek için %3 oranında NaCl ilave edilerek yapılmıştır. Korozyon hızı deneyleri, klorür katılmış ve katılmamış beton numuneleri arasındaki galvanik akım ölçülerek gerçekleştirilmiştir. Beton numuneler içerisindeki elektrot potansiyellerinin zamana karşı değişimi de 90 gün süresince her gün Cu/CuSO4 referans elektrotu ile tespit edilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, silis dumanı ilavesinin, %15 styropor katkılı betonarme demirlerinin korozyon hızını azalttığı, hatta kontrol numunesinden daha düşük seviyelere indirdiği belirlenmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Silis dumanı; Styropor; Korozyon