KORONAVİRÜS (COVID 19) PANDEMİ SÜRESİNCE ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. - ŞENER, ATİLLA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Yüz yüze eğitimin yapılamadığı, olağanüstü zamanlarda ve şartlarda öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması ve öğrenimlerinin devamının sağlanması aşamasında uzaktan eğitimin önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzaktan eğitim uygulamalarının öğretim sistemlerine olumlu katkılar sunabilmesi için, öğrencilerin uzaktan eğitim ve bu uygulamalara yönelik tutumlarını etkileyen sebeplerinin incelenmesi önem arz eder. Bu araştırmada; Covid 19 pandemi koşullarda uzaktan eğitime devam eden öğrencilerin öğrenim başarı durumlarının nasıl etkilendiğini, uzaktan eğitim süreci içerisinde üniversitenin öğrencilere sunduğu imkânlar, öğrencilerin süreç içerisinde öğretim üyelerine yönelik tutumları, uzaktan eğitim nedeniyle yapılan çevrimiçi (online) sınavlar hakkındaki görüşleri, bu eğitim modelinde yaşamış oldukları erişim ve iletişim durumları, yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitim arasındaki farklılıkların karşılaştırılması incelenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Yaşanılan süreç içinde sorunların tespit edilmesi, uzaktan eğitime yönelik öğrenci ilgilerinin olumlu bir düzeye yükseltilmesi eğitim ve öğretim hizmet kalitesinin arttırılması için gereken önlemlerin alınması, öğrenim hizmeti alan öğrencilerimiz gelişiminin incelenmesi, ülke eğitim ve öğretim sistemlerinin işleyişi ve planlanması adına önem arz etmektedir. Araştırmamız neticesinde, öğrencilerin pandemi sürecinde uygulanan uzaktan eğitim modeline yönelik tutumlarının genel anlamda orta düzeyde olduğu, bölümler bazında bazı bölümler arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Bilişim teknolojileri kullanma yeterlilik düzeyinin iyi olduğu, uzaktan eğitime katılırken internet bağlantısı sorunları yaşadığı, bilişim teknolojik araçlarına sahip olma durumunun iyi, öğrenci ailelerinin maddi gelir düzeylerinin kısmen düşük olduğu gözlenmiştir.

Distance education emerges as an important option when face-to-face education cannot be provided, in order not to disrupt the education of students in extraordinary times and conditions and to ensure the continuation of their education. In order for distance education applications to contribute positively to education systems, it is important to examine the reasons that affect students' attitudes towards distance education and these applications. Our aim in this research; How the learning success of the students who continue distance education in the conditions of the Covid 19 pandemic is affected, the satisfaction of the opportunities offered by the university to the students during the distance education process, the attitudes of the students towards the faculty members in the process, their opinions about the online exams due to distance education, the experiences they have experienced in this education model. access and communication status, the comparison of the differences between face-to-face education and distance education were examined and the results were evaluated. It is important to identify the problems in the process, to increase student interest in distance education to a positive level, to take necessary measures to increase the quality of education and training service, to examine the development of our students who receive education services, and for the functioning and planning of the country's education and training systems. As a result of our research, it has been seen that the attitudes of the students towards the distance education model applied during the pandemic process are generally at a moderate level, and there are significant differences between some departments on the basis of departments. It has been observed that the level of proficiency in using information technologies is good, there are problems with internet connection while participating in distance education, the situation of having information technology tools is good, and the financial income level of the students' families is partially low.
Evaluation of associate students attitudes to distance education during the coronavirus (COVID 19) pandemic.
Keywords: Eğitim ve Öğretim