MOBİL CİHAZLAR İÇİN EKRAN PARMAK İZLERİNDEN PAROLA TESPİTİ YAPILARAK YENİ BİR SÜREÇ TANIMLAMA MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE ADLİ BİLİŞİM İNCELEMESİ YAPILMASI - YAKUT, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2020)
Hızla gelişen mobil cihaz teknolojisinin getirdiği yenilikler günlük işlemlerin mobil cihazlar ile rahatlıkla yürütülmesine imkân tanımıştır. Sosyal hayatın önemli bir kısmını oluşturan sosyal medya platformları ve anlık mesajlaşma uygulamaları yaygın bir şekilde mobil cihazlar üzerinden kullanılmaktadır. Bu özellikleri ile iş ve sosyal hayatın önemli bir parçası olan mobil cihazlar, farklı dijital suç ve kanıtların birincil kaynağını oluşturmakta ve kullanıcısıyla bütünleşmiş yapısı sayesinde suç soruşturmalarında başvurulan önemli delil kaynağı haline gelmiştir. Mobil cihazlar önemli kişisel verileri barındırmaktadır. Bu durum cihaz üreticilerinin verilerin güvenliği için farklı güvenlik uygulamaları ve şifreleme yöntemleri geliştirmesine neden olmuştur. Suç soruşturmalarında mobil cihazlardan kanıt elde etmek adli merciler için suçun aydınlatılmasında son derece önemli hale gelmiştir. Bu nedenle mobil cihazlardan kanıt elde etme yöntemleri, kullanılan güvenlik ve şifreleme yöntemleri ile paralel ilerlemeye mecburdur. Aksi halde suçun aydınlatılması için mobil cihazlardan kanıt elde edilemeyeceğinden adli mercilerin sağlıklı ve hızlı karar vermesi zorlaşacaktır. Adli bilişim alanında mobil cihazlardan kanıt elde etmek için öncelikle cihazın adli kopyası alınarak, kopya üzerinden işlemler yürütülmektedir. Mobil cihazlarda ekran kilidinin kullanılması çoğu cihazın mantıksal kopyasının alınması önünde büyük engel teşkil etmektedir. Bu tez çalışmasında mobil cihaz adli bilişim süreçleri, adli kopya alma yöntemleri ve adli araç setleri irdelenmiş, cihaz ekranı üzerindeki parmak izlerinden desen kilidi tespit edilmesi ile ilgili yüksek sınıflandırma başarısına sahip yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Ayrıca geliştirilen yöntemle ilişkili olarak yeni bir mobil cihaz inceleme süreç modeli önerilerek örnek mobil cihaz adli analizi yapılmıştır.

The innovations brought by the rapidly developing mobile device technology allowed daily transactions to be carried out easily with mobile devices. Social media platforms and instant messaging applications, which form an important part of social life, are widely used with mobile devices. Social media platforms and instant messaging applications, which form an important part of social life, are widely used with mobile devices. Mobile devices, which are an important part of business and social life, are the primary source of digital crime and digital evidence. Thanks to its integrated structure with the user of mobile devices, it has become the most important source of evidence used in criminal investigations. The fact that mobile devices contain important personal data has caused device manufacturers to develop different security applications and encryption methods for the security of this data. In forensic investigations, obtaining evidence from mobile devices has become extremely important in the clarification of the investigation. Therefore, methods of obtaining evidence from mobile devices must proceed in parallel with the security and encryption methods used. Otherwise, it will be difficult for the judicial authorities to make a healthy and quick decision, since evidence cannot be obtained from mobile devices to clarify the crime. In order to obtain evidence from mobile devices in the field of forensic information, firstly a forensic copy of the device is taken and transactions are carried out over the copy. Using screen locks on mobile devices is a major obstacle to making a logical copy of most devices. In this thesis, mobile device forensic processes, forensic copying methods and forensic tool sets are examined. A new method with high classification success has been developed for detecting pattern lock from fingerprints on the mobile device screen. In addition, a new mobile device review process model was proposed in relation to the developed method, and a sample forensic analysis was conducted.
Developing a new process identification model by making password detection from latent fingerprint for mobile devices and digital forensics
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol