Hemşirelik Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algılarının Belirlenmesi - Kılınç, Nur Özlem; Türkoğlu, Nihan (Ataturk University, 2023)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Ekim-Kasım 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bir Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Hemşirelik Lisans Programında eğitimine devam eden 520 öğrenci, örneklemi ise, çalışmayı kabul eden 247 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında “Tanımlayıcı Bilgi Formu” ve “Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analiz sürecinde yüzdelik oran, frekans ve karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %59,5’inin 20–21 yaş arasında, %63,2’sinin kadın, %59,5’inin gelirinin giderine eşit olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %46,2’sinin annesinin okuryazar olmadığı, %57,1’inin babasının ilköğretim mezunu olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %72,9’unun toplumsal cinsiyet ile ilgili bilgi aldığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği puan ortalamasının 90,60 ± 18,91 olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algılarının orta düzeyin üstünde olduğu saptanmıştır
Keywords: Demography (Other); Demografi (Diğer)