% 0,7 C içeriğine sahip bir çeliğin süperplastik davranışına Al miktarının etkisi - Kurt, Bülent; Yıldırım, M. Mustafa (My University, 2000)
Bu çalışmada, dökülmüş, % 50'lik deformasyon oranında dövülmüş ve ısıl çevrim işlemi uygulanmış olan üç farklı alaşım içeriğine sahip yüksek karbonlu çeliklerin ve Al içeriğinin süperplastikliğe etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, öncelikle süperplastiklik için gerekli görülen uygun mikro yapının oluşturulması için ısıl çevrim işlemi uygulanmış olup; malzemelerin ısıl çevrim işlemi sonrası akma dayanımı, çekme dayanımı ve sertlik değerleri belirlenmiştir. Daha sonra belirli sıcaklık ve deformasyon hızlarında süperplastik çekme deneyleri yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın tüm kademelerinde optik mikroskopi ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemeleri yapılmıştır. Sonuç olarak en iyi süperplastiklik, düşük alüminyum içerikli (% 0,15) numunede 730 °C'de ve $2,9xl0^{-3}-1,1xl0^{-2} s^{-1}$'lik deformasyon hızı aralığında elde edilmiştir. Ayrıca deformasyon hızı hassasiyeti üssü (m)' in değeri 0,59 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği