KAYA YATAKLI SİSTEMLERE HAVALI KOLLEKTÖRLER YARDIMIYLA GÜNEŞ ENERJİSİ DEPOLANMASININ ARAŞTIRILMASI - GÜLÇİMEN, FEVZİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ KAYA YATAKLI SİSTEMLERE HAVALI KOLLEKTÖRLER YARDIMIYLA GÜNEŞ ENERJİSİ DEPOLANMASININ ARAŞTIRILMASI Fevzi GÜLÇİMEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2000, Sayfa:48 Dünyanın yeni bir enerji krizinin eşiğinde olduğu bilinmektedir. Üretilen enerjinin %40'na yakını konutların ısıtılması soğutulması ve aydınlatılmasında kullanılmaktadır. Bu yüzden hızla tükenen fosil enerji kaynaklarına alternatif olarak düşünülen, enerji kaynaklan üzerinde hızla çalışılmakta ve bu enerji türlerinin maksimum düzeyde kullanılması için çalışmalar tüm dünyada sürdürülmektedir. Bu çalışmada güneş enerjisinin depolanması genel olarak incelenmiş ve depolanma şekillerinde çakıl taşı yataklarına depolama sistemi üzerinde matematiksel inceleme yapılmıştır. Yaptığımız çalışmada ısı yükünün depo yüksekliğine bağlı olduğu bir denklem elde edilmiştir. Depo boyunca sıcaklık dağılımının matematiksel denklemi elde edilmiş, depo boyunca ısı dağılımı yüksekliğin (depo) bir fonksiyonu olarak denklemi türetilmiştir ve Fortran programı ile ısı dağılımı, sıcaklık dağılımı, basınç dağılımı, hesaplanmıştır. Güneş enerjisi sürekli olmadığından bu problemi sistemleri geliştirilerek çözülmeye çalışılmaktadır. Bu yüzden yararlı enerjiyi sağlayan kollektörlerin maksimum verimli ve depolamada kullanılan malzemelerinde ekonomik ve pratik olması gerekmektedir.

SUMMARY MASTER THESIS INVESTIGATION OF SOLAR ENERGY STORAGE TO ROCK BED WITH AIR COLLECTORS FcvziGÜLÇİMEN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 2000, Page: 48 World Come to face a new energy crisis. 40 % of whole produced energy is spent due to lighting,, heating, and conditioning. The fossil fuel is to be run out fastly. So, man researches for new energy sources. We Worked on storage of solar energy for all methods, but we studied only an storage of solar energy to rock bed mathematically. A mathematical modeling made an solar energy storage to rock bed. During night and cloudy wheatear, the is no sun. Solar energy not continuous at 24 hours at a day. Solar energy must be stored, construction of storage system members must be cheap and practical. Key Words: Solar energy, Storage, Rock - bed.
Investigation of solar energy storage to rock bed with air collectors
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering; Teknik Eğitim; Technical Education