İmge Şifreleme Yöntem ve Algoritmaları - Atalay, Nur Sena; Dogan, Sengul; Tuncer, Türker; Akbal, Erhan (My University, 2019)
Teknolojinin gelişimine bağlı olarak, dijital görüntülerin internet üzerinden aktarılması oldukçayaygınlaşmıştır. Kişisel verilerin korunması açısından çeşitli kamu ve resmi alanlarda kullanılan dijitalgörüntülerin internet üzerinden aktarımını sağlarken yüksek derecede verilerin korunmasını, veribütünlüğünün ve gizliliğinin sağlanması gerekmektedir. Dijital görüntülerin aktarımının güvenliği vegizliliğinin sağlanması, genel olarak çeşitli şifreleme algoritmaları ile anahtarlı ve anahtarsız olarakgerçekleşmektedir. Günümüzde, görüntü güvenliği her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Bununnedenlerinin başında, gizli görüntülerin kamuya internet üzerinden aktarılıyor olması ve iki kişi arasındayapılan bu aktarıma üçüncü bir şahsın da erişebiliyor olmasıdır. Bu bağlamda, şifreleme, özel bilgileringüvenliğini sağlamak için etkili ve doğrudan bir teknik olarak kabul edildiğinden, çeşitli görüntü şifrelemesistemleri önerilmiştir. Mimarilere göre, şifrelemeye yönelik yöntemler üç ayrı kategoriyeayrılabilmektedir. Bunlar permütasyon, yer değiştirme, permütasyon ve yer değiştirme olarak kategorizeedilmektedir. Bu çalışmada özel bilgilerin güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan ve yaygın kullanılanbazı imge şifreleme algoritmalarının çalışma yapısı ve mantığı incelendi ve algoritmalar arasıperformanslar karşılaştırmalı bir şekilde sunuldu. Bu çalışmanın asıl amacı, kişisel bilgilerin güvenliğininsağlanmasında kullanılan bu imge şifreleme algoritmalarının çalışma yöntemi ve metodolojisinikarşılaştırarak, algoritmalar arası farkındalığı ortaya koymaktır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği