ÖĞRENCİLERİN ANNE BABA TUTUMLARINI ALGILAMA - Demır, Yasın; Kumcagiz, Hatice (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı öğrencilerinin anne baba tutumlarını algılama biçimleri ve şiddete yönelik eğilimlerinin farklılaşıp farklılaşmadığının ortaya konulmasıdır. Bu araştırmanın evrenini Samsun ilinin Terme ilçesinde öğrenim gören 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 296 kız, 338 erkek öğrenci olmak üzere toplam 634 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları olarak 2001 yılında Blevins tarafından geliştirilen ve 2005 yılında Buluş, Duru ve Balkıs tarafından Türkçeye çevrilen Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği ve 2000 yılında Yılmaz tarafından geliştirilen Anne Baba Tutum Ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 17 programı kullanılmış; veriler non-parametrik olarak saptandığı için Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda en düşük şiddete yönelik tutum puanına sahip olan öğrenciler anne-babalarını 'Demokratik' algılayan öğrenciler olurken, en fazla şiddete yönelik tutum puanına sahip olan öğrenciler ise anne-babalarını 'İhmalkâr' algılayan öğrenciler olmuştur. Anne-baba tutumlarını demokratik algılayan öğrencilerin şiddete eğilimleri; ihmalkâr ve hoşgörülü algılayanlara göre daha düşük olarak saptanmıştır. Anne-baba tutumlarını otoriter algılayan öğrencilerin şiddete eğilimlerinin; hoşgörülü ve ihmalkâr algılayanlara göre daha düşük olduğu görülmüştür. Anne-baba tutumlarını hoşgörülü algılayanların şiddete eğilimleri; ihmalkâr algılayanlardan daha düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen diğer bir bulguya göre ise anne-baba tutumlarını demokratik algılayan öğrenciler ile otoriter algılayan öğrencilerin şiddete eğilimleri arasında anlamlı bir fark yoktur
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Aile Çalışmaları; Davranış Bilimleri