SIVI TEDAVİSİNDE HASTAYA VERİLEN POZİSYONUN SANTRAL VENÖZ BASINÇ ?Y? DALGASI DEĞERİNE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - KOÇYİĞİT, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Çalışmamızın amacı; Yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavisi yapılan hastalarında sıvı tedavisinde ters Trendelenburg pozisyonunun santral venöz basınç ?y? dalgası değerine olan etkisinin araştırılmasıdır.Fakülte Etik Kurulunun onayı alındıktan sonra hastalar, yakınlarından aydınlatılmış onamları alınarak çalışmaya dahil edildiler. Hastalar; Grup I: sıvı açığı olan, Grup II: sıvı açığı olmayan olarak gruplandırıldı.Hemodinamik monitörizasyon sağ internal juguler vene PAC yerleştirilmesi ile sağlandı, tüm hastaların EKG ve santral venöz basınç dalgası mönitörizasyonu yapıldı.KH, Art S, Art D, OAB, CVP, PAM, PCWP, CO, CI, SV, SVI, SVR, SVRI, PVR, PVRI, LVSW, LVSWI, RVSW, RVSWI, LHCPP, ?y? dalgası değerlerinin ölçümü ilk olarak supin pozisyonda, ikinci olarak 30 derece ters Trendelenburg pozisyonuna alındıktan 1 dakika sonra, üçüncü ölçümler supin pozisyonda hastalara 10 dakikada 500 ml %0,9 NaCl verildikten sonra ve son olarak hastalar tekrar 30 derece ters Trendelenburg pozisyonuna alındıktan sonra yapıldı. Bu parametreler gruplar arasında ve grup içinde karşılaştırıldıHastaların demografik verileri ile KH, Art S, Art D, OAB, CO, CI, SV, SVI, SVR, SVRI, PVR, PVRI, LVSW, LVSWI, RVSW, RVSWI ve LHCPP değerlerinde gruplar arasında ve grup içi değerlendirilmede istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Gruplar arası ve grup içi değerlendirmede Grup I'de yapılan ölçümlerde PAM, PCWP CVP ve y dalgası ölçümünde, Grup II'de ise CVP ve y dalgası ölçümünde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görüldü (p<0,05Sonuç olarak; YBÜ'de takip edilen hastalarda, santral venöz kateteriyle ölçümü yapılan ?y? inişinin değerlendirilmesi sonucunda sıvı tedavisinin yönlendirilebileceği anlaşıldı.

The aim of this study is to find out the effect of reverse Trendelenburg position on central venous pressure of ?y? wave value during the fluid therapy on the patients having been treated in ICU.After the approval ethic committee of the faculty and their primary relatives? approval and permission, the patients were included to this study. These patients were classed in two groups; Group I (the patients lacking fluid) and Group II (the patients not lacking fluid).Hemodynamic monitorization was conducted by placing of right internal vein PAC. All patients? ECG and central venous pressure wave monitorizations were carried out.The measurements for HR, Art S, Art D, MAP, CVP, PAM, PCWP, CO, CI, SV, SVI, SVR, SVRI, PVR, PVRI, LVSW, LVSWI, RVSW, RVSWI, LHCPP ?y? wave values were taken first in supine position, second 1 minute after 30 degrees reverse Trendelenburg position, third after 500 ml. of 0,9% NaCl was given to the patients in 10 minutes, and last after the patients were returned to 30 degrees reverse Trendelenburg position.No statistically meaningful difference was found between groups and within groups assessments for the demographic data and KH, Art S, Art D, OAB, CO, CI, SV, SVI, SVR, SVRI, PVR, PVRI, LVSW, LVSWI, RVSW, RVSWI, LHCPP measures of the patients. During between groups and within groups assessments, statistically meaningful differences were recorded in Group I?s PAM, PCWP CVP, and y wave measurements, and in Group II?s CVP, and y wave measurements.In conclusion, determination of fluid therapy was found by the evaluation of ?y? value measured with central venous catheter on the patient having been treated in ICU.
Investigation of effects of patients? position on central venous pressure?s ?y? wave value during the fluid therapy
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon