BÖLGELERARASI BOŞANMA NEDENLERİNİN İNCELENMESİ - DEMİRELLİ, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Çalışma içerisinde, 2005 ile 2017 yılları arasında Türkiye'deki boşanma sayısı verileriyle ilgili bir Poisson regresyon uygulaması yapmak amaçlanmıştır. İlk olarak regresyon analizi ile ilgili bilgi verilmiştir. Regresyon, doğrusal regresyon ve doğrusal olmayan regresyon şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Poisson regresyon bir doğrusal olmayan regresyondur. Bağımlı değişken oluş sayısı (count) ile belirtilen bir veri olduğunda Poisson regresyon analizi kullanılmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, Poisson dağılımı için ortalama ve varyansın eşit olması varsayımı altında Poisson regresyon modeli incelenmiştir. Aşırı yayılım olan durumlarda ise iki yol izlenmektedir. Bunlardan birincisi bir tartı parametresi tahmin ederek, bununla test istatistikleri ve kalıntıların düzeltilmesidir. İkincisi ise negatif binom regresyon uygulanmaktadır. Boşanma verileri üzerinde yapılan uygulamada bölgelerden alınan verilerin normal dağılıp dağılmadığı, ortalamaları, parametre tahminleri, bölgelerarası fark olup olmadığı SPSS paket programı kullanarak bakılmıştır. Uygulama bölümünde boşanma verileri poisson regresyon ile modellenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Poisson Regresyon, Boşanma, Doğrusal Regresyon, Doğrusal Olmayan Regresyon, Negatif Binom Regresyon

SUMMARY Investıgations of Reasons For District Disasters In this study, between 2005 and 2017 aimed at making a Poisson regression application data on the number of divorces in Turkey. Initially, information on regression analysis is given. Regression is divided into linear regression and non-linear regression. Poisson regression is a nonlinear regression. Poisson regression analysis is used when the dependent variable is a number of data (count). To date, the Poisson regression model has been investigated under the assumption that the mean and variance for the Poisson distribution are equal. In cases of overexploitation, two paths are followed. The first of these is estimating a weighing parameter, and then correcting the test statistics and remnants. The second is negative binomial regression. In the implementation of the divorce data, whether the data in the regions are normally distributed, averages, parameter estimates, whether there are regional differences are examined using the SPSS package program. In practice, divorce data were tried to be modeled with poisson regression. Key Words: Poisson regression, divorce, linear regression, non-linear regression, Negative Binomial Regression
Investigations of reasons for district disasters
Keywords: İstatistik