RASYONA KATILAN KURKUMİNİN İNSAN OVARYUM KANSERİ İÇİN PREKLİNİK BİR MODEL OLAN YUMURTA TAVUKLARINDA BAZI APOPTOTİK MARKERLAR ÜZERİNE ETKİLERİ - ER, BEŞİR (Fırat Üniveristesi, 2016)
Over kanseri sıklıkla orta yaş ile sonrası kadınlarda görülen ve jinekolojik kanserler arasında en fazla ölüm ile sonuçlanan bir kanser türüdür. Epitel kökenli over kanserleri yüksek derecede ölümcül olan malignlerdir. Teşhisi konan hastaların ortalama %70'i ölümle sonuçlanmaktadır. Son yıllarda over kanserlerinin tedavisinde birçok ilerleme sağlanmış ancak bu hastalıkla mücadelede uzun vadede bir tedavi süreci kaydedilememiştir. Erken tanımlama imkânı belirsiz olup, metastatik hastalıklı kadınlar için etkili bir tedavi henüz tespit edilememiştir. Over kanserinin teşhis ve tedavisinin başarısızlığı, tekrarlama oranının yüksek olması ile birlikte etkili erken tespit testinin olmaması, tümörün antitümör immunitesini baskılaması ve ilaçlara direncin artmasına bağlanmaktadır. Kurkumin, antioksidan, antikarsinojenik, antimutajenik, antimetaztatik, antiinflamatuar, antimikrobiyal gibi pek çok etkiye sahiptir. Kurkumin, antioksidan vitaminlerle kıyaslanabilir ölçüde antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu çalışmada diyetlerine kurkuminin farklı dozları uygulanan; over kanseri için preklinik bir model olan yumurta tavuklarının, over dokusunda Bax, Bcl-2, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 proteinlerinin ekspresyonları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, araştırmada 270 adet yumurtacı tavuk (104 haftalık) rastgele üç gruba ayrıldı. I. kontrol grubu, Standart diyetle beslenen grup, (K); II. Standart diyet + kurkumin (200 mg/kg); III. Standart diyet + kurkumin (400 mg/kg) grubunu oluşturdu. Araştırma 12 ayda sonuçlandırıldı. Yapılan çalışmada, over kanseri tavuklarda diyetlerine farklı dozlarda eklenen kurkuminin over kanseri üzerine koruyucu ve tedavi edici etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Kurkuminin farklı dozlarda diyetlerine eklenen over kanseri tavuklarda, over dokusu Bax (p<0.05), Kaspaz-3 (p<0.0001), Kaspaz-9 (p<0.0001), proteinlerinin ekspresyon düzeyleri belirgin bir şekilde artmış ve bunun tersi olarak Bcl-2 (p<0.0001) protein ekspresyonunu anlamlı olarak azalmıştır. Elde edilen bulgular over kanserli tavuklarda, farklı dozlarda diyet takviyesi olarak kullanılan kurkuminin, uygulanan doz miktarının artmasına bağlı olarak over kanserini iyileştirici etkisinin arttığı ortaya çıkarmıştır. Anahtar Kelimeler: Over Kanseri, Kurkumin, Bax, Bcl-2, Kaspaz-3, Kaspaz-9

The Effects of Curcumin Supplementation on Some Apoptotic Markers in Laying Hens, a Preclinical Model for Human Ovarian Cancer Ovarian cancer mostly occurs in middle-aged and late middle-aged women and is a disease that results in maximum death among gynecological cancers. Epithelial ovarian cancer is the most lethal of the gynecologic malignancies and nearly 70 % of diagnosed patients are not able to survive. There have been many developments achieved in cancer therapies through recent years whereas a long term course of treatment in the fight against this disease has not been recorded. The possibilty of early diagnosis is unclear and an effective treatment for women with metastatic disease has not been determined yet. The failure of the diagnosis and treatment of ovarian cancer is linked to its high repetition rate along with lack of an effective early detection test, inhibition of tumor-anti tumor immunity and increased resistance to drugs. Curcumin has many effects such as antimicrobial, antioxidant, anti-carcinogenic, antimutagenic, antimetastatic, anti-inflammatory. Curcumin has a notable antioxidant activity that is comparable with the antioxidant vitamins. In this study, different doses of the curcumin were administered to the diets of laying hens, which is a preclinical model for ovarian cancer, and the effects on the expressions of tissue Bax, Bcl-2, caspase-3 and caspase-9 proteins have been investigated. The laying hens (n =270, 104 weeks old) were divided randomly into three groups. I. The group which received a standard chicken diet was assigned as Control group (C); II. The group which received a standard chicken diet + Curcumin (200 mg / kg); III. The group which received a standard chicken diet + Curcumin (400 mg / kg). The study lasted for 12 months. This study demonstrated that the administration of curcumin on ovarian cancer has shown a protective and curative effect in laying hens of spontaneous evolving ovarian cancer. Bax (p<0.05), Caspase-3 (p<0.0001), and Caspase-9 (p<0.0001) protein expression levels were significantly increased, in contrast to Bcl-2 (p<0.0001) level which was significantly decreased in laying hens treated with curcumin. The obtained data has revealed that curcumin treatment alleviated cancer in the ovarian tissue by an increased therapeutic effect depending on the increasing amount of the dose administered. Key Words: Ovarian Cancer, Curcumin, Bax, Bcl-2, Caspase-3, Caspase-9
The effects of curcumin supplementation on some apoptotic markers in laying hens, a preclinical model for human ovarian cancer
Keywords: Biyoloji