GÜRCİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASI İLE BİRLİKTE TRANSKAFKASYA’DA TÜRK-GÜRCÜ İLİŞKİLERİNDE YAŞANAN GELİŞMELER (1918-1920) - Ekici, Yunus (My University, 2019)
Bu çalışmada Birinci Dünya Savaşı’nın da tetiklediği Bolşevik İhtilali ve sonrasında Kafkasya’da yaşanansiyasi gelişmeler ve bu gelişmelerin Türk-Gürcü ilişkilerine yansımaları üzerinde durulmuştur. Sovyetihtilalinden sonra Kafkasya Rusya’dan ayrılmış ve bölgede Gürcü, Azeri ve Ermenilerden oluşan MaverayıKafkas Komiserliği teşkil edilmiştir. Brest-Litovsk Barış Antlaşması’nın dördüncü maddesi doğrudan OsmanlıDevletini ilgilendirdiği için Elviye-i Selâse dâhil Rusya’nın ele geçirdiği toprakların iadesi düzenlenmiştir.Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Osmanlı Devletinin Güney Kafkasya’yı tahliye çalışmalarınabaşladığı görülmektedir.
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler