PAZARLAMA KÜLTÜRÜ, İHRACAT PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE İHRACAT PERFORMANSI: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - TUNÇ, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Pazarlama kültürü ve ihracat pazarlaması stratejileri, firmaların uluslararası pazarlardaki başarısını etkileyen unsurlardır. Bu araştırmanın amacı; Elazığ'da Mermer ve İnşaat Malzemeleri Sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmaların ihracat performanslarını, pazarlama kültürü ve ihracat pazarlaması stratejileri çerçevesinde incelemektir. Pazarlama kültürü, ihracat pazarlaması stratejileri ve ihracat performansı arasındaki ilişkileri ortaya konulması çalışmanın temel amacı olmakla birlikte; farklı iç ve dış faktörlerin de ihracat performansına ve ihracat pazarlaması stratejilerine etkisi de tespit edilmeye çalışılmıştır.Elde edilen katılımcı ifadelerinden; çalışma modelinde kullanılan değişkenler için önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Firma özellikleri, firma çalışanları, firma yapısı, ihracat süreci ve işleyişi devlet destekleri ve teşvikler ile ihracat sorunları ile pazarlama kültürü ve firmanın ihracat performansı arasında ilişkiler olduğu gözlemlenmiştir.

Marketing culture and export marketing strategies are the factors that affect the success of firms in international markets. The purpose of this research; To analyze the export performances of the exporting firms operating in the Marble and Construction Materials Industry in Elazig within the framework of their marketing culture and export marketing strategies. While revealing the relationships between marketing culture, export marketing strategies and export performance is the main purpose of the study; The effects of different internal and external factors on export performance and export marketing strategies were also determined.From the partipician statements obtained; important results were obtained for the variables used in the study model. It has been observed that there are the relationships between firm characteristics, firms employees, firm structure, export process and functioning, governetn supports and incentives, export problems and marketing culture of the firm.The results of the research are in parallel with the related theory; It has been determined that the marketing culture of the companies and the export marketing strategies they apply are related to each other and export performance, as well as the internal and external factors are related to the marketing culture of the company along with the export marketing strategies and export performance. Araştırmanın sonuçları ilgili teori ile paralel olarak; firmaların pazarlama kültürü ve uyguladıkları ihracat pazarlaması stratejilerinin birbirleri ile ve ihracat performansıyla ilişkili olduğunu bunun yanı sıra iç ve dış faktörlerin ihracat pazarlama stratejileri ve ihracat performansı ile birlikte firmanın pazarlama kültürüyle de ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Marketing culture, export marketing strategies andexport performance: Elazığ example
Keywords: İşletme