ÇİN VE ABD EKONOMİLERİ ARASINDAKİ REKABETTE KURUMSAL FAKTÖRLERİN ROLÜ: GİRDİ-ÇIKTI ANALİZİ - Taş, Fatma (My University, 2022)
Amaç: Çin ekonomisi, az gelişmiş ülke konumundan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumuna gelmiştir. Günümüzde, ABD ekonomisi üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı ise Çin, hangi büyüme modelini izleyerek ekonomik güç elde etmiştir sorusuna cevap bulmaktır. Yöntem: Çalışmada girdi-çıktı analizi kullanılmıştır. Çin-ABD arasında yaşanan rekabet savaşı, ihracata dayalı büyüme modeli çerçevesinde ele alınmıştır. Bu karşılaştırma 1990-2003 ile 2003-2011 dönemlerine ayrılarak incelenmiştir. Bulgular: Yapılan analiz sonucuna göre Çin ve ABD için farklı sonuçlar elde edilmiştir. Çin; düşük maliyetli üretim, değersiz döviz kuru politikası ve yüksek teknoloji ile rekabet gücü elde etmiştir. 1990-2003 ve 2003-2011 dönemlerinde ihracata dayalı büyüme modeli ile ekonomik güç kazanmıştır. ABD’de ise yüksek maliyetli üretimin süreklilik taşıdığı görülmüştür. Zamanla Çin’e karşı rekabet gücü azalmış ve dış ticarette sürekli açık vermiştir. Bu nedenle Çin’in rekabet gücü, ABD ekonomisi üzerinde rolünün büyük önem taşıdığı tespit edilmiştir. Özgünlük: Literatürdeki çalışmalardan farklı olarak, iki farklı döneme ayrılıp iki ülke arasındaki rekabetin kurumsal faktörler yoluyla, girdi-çıktı analizi ile incelenmesidir. Ücret artışı ile döviz kuru arasındaki ilişki çalışılmıştır.
Keywords: İktisat