Atık Çam Ağacı İğneleri ile Oksitetrasiklin’in Biyosorpsiyonu - Solmaz, Alper (Fırat University, 2024)
Bu çalışmada, farmasötik atıklardan biri olan Oksitetrasiklin’in (Oks), çam ağacı (Pinus nigra Arn.) iğne atığı (Pn-ia) tozları ile giderimi amaçlanmıştır. pH 5,0±0,5 ve 23±2oC sıcaklıkta gerçekleştirilen kesikli adsorpsiyon çalışmalarından elde edilen deneysel veriler, Pseudo first order, Pseudo second order ve Intra-particle diffusion kinetik modelleri ve Freundlich, Langmuir ve Temkin izoterm modelleri ile test edilmiş ve sonuçlar hata fonksiyonları (Hata Kareler Toplamı (HKT), Mutlak Hatalar Toplamı (MHT) ve Ortalama Bağıl Hatalar (OBH)) ile incelenmiştir. Ayrıca, Pn-ia'lar üzerine Oks'nin adsorpsiyonunu desteklemek amacıyla hem ham hem de Oks yüklü parçacıkların karakterizasyonu Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) ve scanning electron microscope (SEM) analizleri ile yapılmıştır. Çalışmada en uygun kinetik modelin 0,999 R2 değeri ile Pseudo second order ve 0,991 R2 değeri ile Freundlich izoterm modeli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca birim Pn-ia başına giderilen Oks miktarı (qmax) 30,35 mgOks/gPn-ia olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar Pn-ia'ların Oks gideriminde oldukça umut verici ve çevre dostu bir adsorban olduğunu göstermektedir.

In this study, it was aimed to remove Oxytetracycline (Oxy), one of the pharmaceutical wastes, with the powder of pine tree (Pinus nigra Arn.) needle waste (Pn-nw). Experimental data obtained from batch adsorption studies carried out at pH 5.0 ±0.5 and temperature of 23±2oC were tested with Pseudo first order, Pseudo second order and Intraparticle diffusion kinetic models and Freundlich, Langmuir and Temkin isotherm models and also error functions (Error Sum of Squares (SSE), Sum of Absolute Errors (SAE) and Average relative errors (ARE)). Furthermore, to support the adsorption of Oxy onto Pn-nw's, the characterization of both raw and Oxy charged particles was done by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and scanning electron microscope (SEM) analyses. The most appropriate kinetic model in the study was determined to be the Pseudo second order with an R2 value of 0.999 and the Freundlich isotherm model with an R2 value of 0.991. Additionally, the amount of Oxy removed per unit Pn-nw (qmax) was calculated as 30.35 mgOxy/gPn-nw. The results show that Pn-nw is a very promising and environmentally friendly adsorbent for Oxy removal.
Biosorption of Oxytetracycline with Waste Pine Tree Needles
Keywords: Environmental Engineering (Other); Çevre Mühendisliği (Diğer)