KAMU VE ÖZEL SERMAYELİ TİCARİ BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZ EDİLMESİ - Kaya, Gamze Ayça (My University, 2023)
Bankalar, ekonomik büyüme ve gelişme açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, kamu ve özelsermayeli ticari bankaların finansal performanslarının belirlenmesine ilişkin bir analiz yapılmıştır.Çalışmada, kamu ve özel sermayeli ticari bankaların finansal performansları, 2019 – 2021 yıllarıarasında TOPSIS yöntemi ile analiz edilmiştir. TOPSIS analizi uygulanırken oranlar, eşit olarakağırlıklandırılmıştır. Çalışmada, Türkiye Bankalar Birliği’nin açıkladığı kamu ve özel sermayeliticari bankaların 2019 – 2021 yılları arasındaki konsolide finansal tabloları incelenmiştir. Analizinsonucunda, bankaların finansal performans sıralamaları yapılmıştır. Çalışmanın ve yapılan analizinsonucunda; finansal performansı en yüksek olan bankaların 2019 yılında Fibabanka A. Ş., 2020 yılındaTurkish Bank A. Ş. ve 2021 yılında ise Fibabanka A. Ş. olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Finansal Performans; TOPSIS; Oran Analizi; Bankalar; Kamu ve Özel Sermayeli Ticari Bankalar