KÖTÜLÜK OLGUSU VE TANZİMAT DEVRİ TÜRK ROMANINDA KÖTÜLÜK - YILDIRIM, GÖKŞEN (Fırat Üniveristesi, 2015)
İyilik ve kötülük, birbirine karşıt iki basit kavram olmaktan çok birbirinde tamamlanan derinlikli kavramlardır. Aydınlanma düşüncesi ile birlikte dünyanın düzeni değişirken değerler sistemi de önemli oranda değişmiştir. Tanrı'nın dünyadan kovulması ve imanın yerini aklın almasıyla iyilik, içi boş bir kavrama dönüşürken kötülük de bağımsızlığını ilan etmiştir. Tanzimat Devri de Aydınlanma düşüncesinin Osmanlıya girdiği ve bu sebeple düşünce sisteminde pek çok yeniliğin ortaya çıktığı bir dönemdir. Bu değişim, öncelikle Tanzimat aydınının Tanrı tasavvurunu değiştirmiş ardından bu değişim evren, insan, mekân ve zaman şeklinde genişlemiştir. Bu değişimlerin odak noktası iyi ve kötü algısıdır. Tanzimat Devri Türk Edebiyatı bu açıdan klasik formların ve geleneksel anlayışın dışına çıkılan bir devrin edebiyatıdır. Yine bu edebi değişimin odağında da iyi ve kötü algısı bulunmaktadır. Tanzimat Devri Türk romanında kötülüğü incelediğimiz çalışmamızda kötülüğün gerek bir problem olarak ortaya çıkışını gerekse estetik bir değer olarak kurgulanışını ele almaya çalıştık ve bunu bir devrin değişim perspektifinden değerlendirmeye çalıştık. Anahtar Kelimeler: Kötülük, kötü, kötücül, iyilik, iyi, iyicil, Tanzimat romanı.

Good and evil, the very simple concept of two opposing each other being are completed in-depth concept. The world order with the Enlightenment changing the value system has changed significantly. The expulsion of God in the world and the mind to take the place of faith in goodness, in a hollow grip transforming evil has declared its independence. Tanzimat period of the Enlightenment idea that enter into the Ottoman Empire and therefore thinking is a period in which many innovations emerge. This change is primarily these changes have changed the universe after the Tanzimat intellectuals conceive of God, man is enlarged in the form of space and time. The focus of this change is good and bad perception. Tanzimat Period Turkish Literature is a transfer of the literature in this respect that go beyond the traditional understanding of classical forms. Again, these are also the focus of literary change the perception of good and evil. We tried Tanzimat period the emergence as a necessary evil in our study we examine the problem of evil in the Turkish novel to deal with the constructions as well as aesthetic value and so we tried to evaluate the perspective of an era of change. Key Words: Evil, vicious, malice, goodness, good, beningnant, Tanzimat novel.
Evil phenomenon and evil in the Tanzimat Period Turkish novel
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı