EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ KULLANILARAK ÜRETİLEN CO-CR-MO ALAŞIMI YÜZEYLERİNİN HİDROTERMAL YÖNTEM KULLANILARAK HAP KAPLANMASI VE KARAKTERİZASYONU - MIZRAK, OLCAY (Fırat Üniveristesi, 2025)
Son yıllarda travmalar, kemik hastalıkları ve benzeri etkenlere bağlı olarak sert doku kayıplarında artış gözlemlenmektedir. Bu tür kemik hasarlarının onarımında, genellikle metalik implantlar kullanılarak cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Ancak bu tedavilerde geleneksel imalat yöntemleriyle üretilen standart implantlarda metalik implantların yoğunluklarının doğal kemik yapısından daha yüksek olması sebebiyle implant performansı ve hastaların yaşam koşulları olumsuz etkilemektedir. Bu yapacağımız çalışmada iki aşamalı üretim yöntemi uygulanacaktır. Birinci aşamada farklı katkı elementleri ve oranlarıyla Co-Cr-Mo alaşım tozları hazırlanacaktır. Hazırlanan bu tozlar SHS yöntemiyle ateşlenerek porozlu bir yapı elde edilecektir. İkinci aşamada elde edilen Co-Cr-Mo alaşımları hidrotermal yöntemi kullanılarak Hidroksiapatit ile kaplanacaktır. Kaplama sonucu oluşturulan malzemelerin, yüzey morfolojisinin incelenmesi için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), faz analizlerinin belirlenmesi amacıyla X-Işını Kırınımı (XRD) yöntemi, Mekanik analiz için; Basma testi, mikro sertlik testi, Yüzey pürüzlülük ölçümü için; Atomik kuvvet mikroskobu (AFM), Mikroyapı analizi için; Optik mikroskop, Antibakteriyel test, İn vitro biyouyumluluk testileri uygulanacaktır.

In recent years, trauma, bone diseases, etc. Hard tissue losses due to various reasons are increasing. The repair of bone damage is mainly treated surgically using metallic implants. However, in these treatments, the density of metallic implants in standard implants produced by traditional manufacturing methods is higher than the natural bone structure, which negatively affects the implant performance and the living conditions of the patients. In this study, a two-stage production method will be applied. In the first stage, Co-Cr-Mo alloy powders will be prepared with different additive elements and ratios. These prepared powders will be fired with the SHS method to obtain a porous structure. Co-Cr-Mo alloys obtained in the second stage will be coated with Hydroxyapatite using the hydrothermal method. For morphological structure analysis of the materials created as a result of coating; Scanning Electron Microscope (SEM) for the examination of surface morphology, X-Ray Diffraction (XRD) method for the determination of phase analysis; For compression test, micro hardness test, surface roughness measurement; Atomic force microscopy (AFM), for microstructure analysis; Optical microscope, Antibacterial test, In vitro biocompatibility tests will be applied.
Co-Cr-Mo alloy produced by additive manufacturing methodhap surfaces using hydothermal method coating and characterization
Keywords: Metalurji Mühendisliği