DENEYSEL HİPERHOMOSİSTEİNEMİDE ARTAN AORTİK VCAM-1 EKSPRESYONUNA MELATONİNİN ETKİSİ - BAYDAŞ, ADİL (Fırat Üniveristesi, 2010)
Hiperhomosisteinemi günümüzde kardiyovasküler ve serebrovasküler bozukluklarda en önemli risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Homosistein kaynaklı ateroskleroz için birçok mekanizma ortaya konulmuştur. Bununla birlikte asıl moleküler mekanizma henüz bilinmemektedir. VCAM?1 immünoglobulin gen süperailesinin endotelial adezyon molekülü olup arterlerin iç membranında monosit kümelenmesini teşvik ederek aterojenesize neden olan proteindir. Pineal bezin başlıca hormonu olan melatoninin vasküler sistem üzerinde koruyucu etkisinin olduğu ve bunu da kısmen adezyon moleküllerinin ekspresyonunu inhibe ederek ve bunun sonucunda da nötrofil yoluyla oluşan hücresel hasarı engelleyerek gösterdiği bilinmektedir.Melatonin uygulanmasının hiperhomosisteinemili ratların aortlarında VCAM-1 adezyon moleküllerinin ekspresyonunu araştırmak amacıyla bu çalışmada 30 adet erkek Wistar albino rat üç gruba ayrılarak gruplar; kontrol (K), homosistein (hcy) ve homosistein + melatonin (hcy + mel) şeklinde belirlendi. Uygulama 45 gün sürdü. Serum homosistein düzeyleri; kontrol grubundaki ratlarda 3,07 ± 0,09 µmol/L, metiyonin ile beslenen ratlarda 11,00 ± 0,51 µmol/L, metiyonin ile beslenen ratlarda melatonin uygulanmasıyla 4,01 ± 0,24 µmol/L olarak bulundu. Kontrol ve hcy + mel gruplarının histopatoloji örneklerinde damar endotelinde hafif (+), hcy grubunun endotelinde ise şiddetli (+++) VCAM-1 ekspresyonu gözlendi. Melatonin uygulanması kanda homosistein seviyelerini azaltarak VCAM-1 ekspresyonlarını düşürdüğü gözlendi.Sonuç olarak hiperhomosisteinemide artan VCAM-1 ekspresyonunun monositlerin damar duvarına adezyonundan sorumlu olabileceğini ortaya koymaktadır. Çalışmamızda homosisteinin aterojenik etki oluşturabileceği ve VCAM-1 ekspresyonunun inflamatuar cevabı artırması ile damar duvarına lökositlerin gelmesini ve aktive olmasını sağladığı ifade edilebilir. Bununla birlikte, homosistein seviyelerinin azalmasına parelel olarak, melatonin aorta VCAM-1 ekspresyonunu oldukça baskılamıştır, bu da kemokin ile oluşan mekanizmaları içeren melatonin terapisinin antiinflamatuar etkilerini düşündürmektedir; böyle etkiler aterosklerotik hastalarda faydalı olabilir.Anahtar Kelimeler: Hiperhomosisteinemi, Ateroskleroz, VCAM-1, Melatonin

Currently hyperhomocysteinemia is accepted as an important risk factor for cardiovascular and cerebrovascular diseases. Several mechanisms were postulated for homocystein dependent atherosclerosis. However exact moleculer mechanism is not still known. VCAM-1 is endothelial adhesion molecule of immunoglobulin gene super-family and it induces monocyte aggregation in the internal membranes of the arteries. Melatonine is major hormone of the pineal gland and it has protective effect on vascular system by partial inhibition of the expression of adhesion molecules and resultant inhibition of neutrophyl mediated cell injury.Thirty male Wistar albino rats were divided into 3 groups; control (C), homocystein (hcy) homocystein+melatonine (hcy+mel) for the effect of melatonine administration on VCAM-1 adhesion molecule expression in hyperhomocysteinemic rats. Serum homocystein levels were 3,07±0,09 µmol/L in control group, 11,00±0,51 µmol/L in methionine feeded group and 4,01 ± 0,24 µmol/L in concamittant methionine feeded and melatonine supplied rats. Mild (+) VCAM-1 expression was observed in control and hcy+mel groups rat endothelium where as severe (+++) expression was observed in hcy group. Melatonine administration was decreased the VCAM-1 expression by lowering the blood homocystein levels.In conclusion it was thought that increased VCAM-1 expression in hyperhomocysteinemia might be responsible for adhesion of monocytes to endothelial wall. We can say that homocysteine may cause atherogenesis and VCAM-1 expression causes leukocyte migration and activation by increasing the inflammatory response according to our findings. Beside this, melatonine was significantly deppressed the aortic VCAM-1 expression parallel to decrease in blood homocysteine levels. We think that these are due to anti-inflammatory effects of melatonine including chemocine induced mechanisms and these effects may be useful in atherosclerotic patients.Key words: hyperhomocysteinemia, atherosclerosis, VCAM-1, melatonine
Effect of melatonin on the increased expression of aortic VCAM-1 in the experimental hyperhomocysteinemia
Keywords: Kardiyoloji