KORONER ARTER HASTALIĞI İLE PERİKORONER EPİKARDİYAL YAĞ DOKU KALINLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - KAYALI, ALPEREN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Koroner arter hastalığı (KAH), sıklıkla yaşamın erken dönemlerinde koroner arteriyel yatakta yağlı çizgilenmeler ile başlayıp ilerleyen süreçte koroner kan akımında azalma ve miyokarda iskemi oluşturan aterosklerozun neden olduğu patolojik bir süreçtir. KAH gelişmiş ülkelerdeki erişkin ölümlerinin birinci nedenidir. Yapılan araştırmalar, KAH'nın ülkemizde de erişkin ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını göstermektedir. Koroner arter hastalarında risk faktörlerinin düzeltilmesi ile kardiyovasküler ölümlerin yarıya indirilebileceği kabul edilmektedir. KAH için risk faktörlerinin araştırılması yeni bir konu olmamasına rağmen, günümüzde de güncelliğini korumakta ve ilgi odağı olmayı sürdürmektedir.Epikardiyal yağ doku, perikard ile myokard arasını kaplayan yağ dokudur. Yapılan çalışmalarda epikardiyal yağ dokunun stokin ve hormon salgıladığı ve KAH gelişiminde rolü olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda koroner arterlerle daha yakın ilişkisi olmasından dolayı perikoroner epikardiyal yağ doku kalınlığı (EYDK) ile KAH arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.Çalışmamıza, 73'ü kadın, 77'si erkek olmak üzere toplam 150 olgu dahil edildi. Her olgunun KAH risk faktörleri belirlendi. Çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) yardımı ile sol desenden arter (LAD), sol sirkümfleks arter (LCX) ve sağ koroner arter (RCA) etrafındaki perikoroner-EYDK ölçüldü. Perikoroner-EYDK ile KAH arasında anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca perikoroner-EYDK ile vücut kitle indeksi (VKİ), total kolesterol düzeyi, koroner arter kalsiyum skoru gibi KAH risk faktörleri arasında anlamlı ilişki tespit edildi.Günümüzde KAH'nı öngörmede ve hastalığın gidişatı hakkında bilgi edinmek için birçok risk faktörü kullanılmaktadır. Daha geniş serilerde yapılacak olan çalışmaların da desteklemesi ile Agatston'un kalsiyum skorlamasına benzer şekilde kolay kullanılabilir bir yöntem olan perikoroner-EYDK'nın, KAH riskini belirlemede yaygın olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.Anahtar kelimeler: Koroner arter hastalığı (KAH), epikardiyal yağ doku, çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT)

Coronary artery disease (CAD), often begins early in life coronary arterial vasculature with fatty streaks later in the process decreased coronary blood flow and myocardial ischemia caused by a pathological process of atherosclerosis. CAD, the first cause of deaths in adults in developed countries. According to research, CAD is also first cause of deaths in adults in our country. Correction of CAD risk factors, cardiovascular mortality is considered to be downloaded by half. Although it is not a new subject to investigate risk factors for CAD, and still keep their focus of attention continues to be up to date.Epicardial adipose tissue, lies between the pericardium and myocardium. In the studies, the secretion of cytokines and hormones by epicardial adipose tissue have been reported to play role in the development of CAD. Due to the closer relationship coronary arteries, the aim of the our study was to evaluate the relationship between pericoronary epicardial adipose tissue thickness (EAT) and CAD.A total of 150 patients (77 male, 73 female) had been studied. Left anterior decending artery (LAD), right coronary artery (RCA) and left circumflex artery (LCX) pericoronary EAT were measured with multidetector computed tomography (MDCT). Pericoronary EAT was significantly correlated with CAD. Pericoronary EAT was also significantly correlated with body mass index (BMI), total cholesterol level, coronary artery calcium.Today, CAD risc factors are being used to predict and to detect CAD and its course. With the support of the larger series of studies similar to the Agatston?s calcium scoring, pericoronary EAT will have been easily used for CAD risc.Keywords: Coronary artery disease (CAD), epicardial adipose tissue, multidetector computed tomography (MDCT)
Evaluation of the relationship between coronary artery disease and pericoronary epicardial adipose tissue thickness
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp