ŞEHİR İMAJININ ŞEHİRDE YAŞAYANLARIN MEMNUNİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE ŞEHRE BAĞLILIĞIN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ - TUNÇ, GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Şehir imajı, bireylerin bir şehirle ilgili algılarını ve hislerini şekillendirerek şehirde yaşama deneyimlerini etkileyen önemli bir unsurdur. Şehirde yaşayan bireylerin memnuniyeti, hem fiziksel çevre hem de şehrin algısal yönleriyle ilişkilidir. Bununla birlikte, bireylerin şehre olan bağlılık düzeyi, bu memnuniyet üzerindeki etkileri dönüştürücü bir role sahiptir. Daha spesifik bir ifadeyle, şehirle kurulan duygusal bağlar, bireylerin algıladıkları şehir imajının yaşam memnuniyetine yansımasını güçlendirebilir veya zayıflatabilir. Bu durum, şehirlerin uzun vadeli kalkınma stratejilerinde, hem yerel halkı memnun eden hem de bağlılığı artıran politikalar geliştirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, şehir imajının şehirde yaşayanların memnuniyeti üzerindeki etkisi, şehre bağlılık değişkeninin aracılık rolü ile ele alınmıştır. Verilerin toplanmasında anket tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmanın saha uygulaması Elazığ ilinde yaşayan şehir sakinlerine yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 424 katılımcı oluşturmuştur. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında, şehir imajının şehirde yaşayanların memnuniyetini etkilediği ve şehre karşı bağlılığın bu etki üzerinde kısmi aracı rolü olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca şehre karşı bağlılığın şehirde yaşayanların memnuniyetini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

City image is an important element that shapes individuals' perceptions and feelings about a city and affects their experiences of living in a city. The satisfaction of individuals living in a city is related to both the physical environment and the perceptual aspects of the city. However, the level of attachment of individuals to the city has a transformative role in its effects on this satisfaction. More specifically, emotional ties established with the city can strengthen or weaken the reflection of the city image perceived by individuals on life satisfaction. This situation reveals the importance of developing policies that both satisfy local people and increase attachment in the long-term development strategies of cities. In this study, the effect of city image on the satisfaction of city dwellers was addressed with the mediating role of the attachment variable to the city. The survey technique was used in the collection of data. The field application of the research was conducted on city dwellers living in Elazığ province. The sample of the research consisted of 424 participants. The obtained data were analyzed in the SPSS program. The analysis results revealed that the city image affected the satisfaction of city dwellers and that attachment to the city had a partial mediating role on this effect. In addition, it was concluded that attachment to the city affected the satisfaction of city dwellers.
Examining the mediating role of city attachment in the impact of city image on residents' satisfaction
Keywords: İşletme