ANDROİD CİHAZLARDA ZARARLI YAZILIM ANALİZİNİN ADLİ BİLİŞİM BAKIMINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - GÜNAY, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber günümüzde gerçekleştirilen siber suçlar saldırganlar tarafından saldırı vektörleri kullanılarak kullanıcının mobil cihazında çeşitli işlemler yapabilmektedir. Mobil cihaz türlerinden biri olan Android cihazlar, Android işletim sistemindeki zayıflıklardan, uygulama mağazasındaki zafiyetlerden kaynaklı kolayca istismar edilebilmektedir. Adli soruşturmalar için büyük verileri bulunduran Android cihazlardaki zararlı yazılımların adli bilişim bakımından incelenmesi önem arz etmektedir. Android cihazların, uygun adli bilişim araçları ile adli kopya alma, inceleme ve analiz süreçlerinin gerçekleştirilmesi soruşturmaların açığa çıkmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, uzmanların Android cihazları inceleyen adli bilişim araçları hakkında yeterli bilgiye, donanıma ve tecrübeye sahip olması gerekmektedir. Android cihazların sürekli olarak kendini güncellemesi, yeni özelliklerin eklenmesi nedeniyle Android cihazları inceleyen adli bilişim araçlarının güncel sürümlerinin kullanılması gerekmektedir. Yapılan tez çalışmasında, saldırgan bakış açısıyla sızma testi senaryoları gerçekleştirilerek teknik ve teori bilgilere yer verilmiş olup Android cihazda zararlı yazılım analizinin adli bilişim bakımından incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Android cihazda zararlı yazılım analizinin adli bilişim bakımından gerçekleştirilmesi noktasında en az iki mobil adli bilişim yazılımı ile mantıksal ve fiziksel imaj yöntemi ile incelenmesi önerilmektedir. Zararlı yazılımlara ait bulgu tespit edildiği noktada manuel inceleme yöntemi tercih edilerek zararlı uygulamaların statik ve dinamik analizinin gerçekleştirilmesi gerektiği kanısına varılmaktadır.

With the advancement of technology, today's cybercrimes can be performed by attackers using attack vectors on the user's mobile device. Android devices, one of the mobile device types, can be easily exploited due to weaknesses in the Android operating system and vulnerabilities in the application store. For forensic investigations, it is important to examine malicious software on Android devices with large data in terms of forensic information. Performing forensic copying, examination and analysis processes of Android devices with appropriate forensic tools contributes to the disclosure of investigations. For this reason, experts should have sufficient knowledge, equipment and experience about forensic tools that examine Android devices. Due to the constant updating of Android devices and the addition of new features, it is necessary to use the current versions of forensic tools that examine Android devices. In the thesis study, technical and theoretical information was given by performing penetration test scenarios from the perspective of the attacker, and the analysis of malware on the Android device was carried out in terms of forensic computing. At the point of performing malware analysis on Android device in terms of forensics, it is recommended to examine at least two mobile forensic software with logical physical image method. It is concluded that static and dynamic analysis of malicious applications should be performed by choosing the manual examination method at the point where the findings of malicious software are detected.
Performing malware analysis on android devices in terms of forensics
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol