UZAY VEKTÖR PWM KONTROLLÜ ÇOK SEVİYELİ İNVERTERİN MODELLENMESİ VE BENZETİMİ - KOCALMIŞ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi UZAY VEKTÖR PWM KONTROLLÜ ÇOK SEVİYELİ INVERTERTN MODELLENMESİ VE BENZETİMİ Ayşe KOCALMIŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2005, Sayfa: 83 Son yıllarda güç elektroniği elemanlarının geliştirilmesiyle beraber güç elektroniği sistemlerinin performanslarının iyileştirilmesine verilen önem oldukça artmıştır. Bu nedenle çok seviyeli inverter topolojisi olarak adlandırılan devre yapılan geliştirilmiştir. Çok seviyeli inverter devreleriyle; çıkış gerilimi daha az bozuk, düşük anahtarlama frekanslı ve yüksek verimli olarak üretilebilirler. Çok seviyeli inverter devre yapılarının yanı sıra darbe genişlik modülasyon teknikleri de gelişmiştir. Son yıllarda üzerinde en çok durulan darbe genişlik modülasyon tekniği uzay vektör darbe genişlik modülasyon tekniğidir. Çünkü uzay vektör darbe genişlik modülasyon tekniğinin mikroişlemciler ile uygulanması oldukça kullanışlıdır. Bu tez çalışmasında, izoleli DC kaynaklı kaskat bağlı çok seviyeli inverter benzetimi yapılmıştır. Klasik iki seviyeli inverterden farklı olarak çok seviyeli inverterlerle yüksek güç uygulamalarında büyük gerilim seviyelerine ulaşılabilir ve çok seviyeli inverterlerde minimum seviye sayısı üç olduğundan, tezin temel konusu olarak üç seviyeli inverter seçilmiştir. Tezde, ilk olarak inverter ve çok seviyeli inverterler hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Ayrıca darbe genişlik modülasyon teknikleri hakkında bilgi verilerek uzay vektör darbe genişlik modülasyon tekniği ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Son olarak üç seviyeli İzoleli DC Kaynaklı Kaskat Bağlı Çok Seviyeli Inverterin MATLAB/Simulink modeli yapılarak sonuçlar verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Uzay Vektör PWM, Üç Seviyeli Inverter, Çok Seviyeli Inverter XII
Modelling and simulation of a multilevel inverter using space vector modulation technique
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği