Diabetik retinopatide oksidatif ve antioksidatif aktivite - İlhan, Nevin; Var, Ahmet; Halifeoğlu, İhsan; İlhan, Necip (My University, 1998)
Bu çalışmada, diabetik retinopatili hastalarda plazma lipit fraksiyonları ile lipit peroksit düzeyleri (LPO) ve antioksidan enzimlerden eritrosit glutatyon peroksidaz (GPx) ve süper oksit dismutaz (SOD) aktiviteleri tayin edilmiştir.Total kolesterol, VLDL-kolesterol, trigliserit düzeyleri hasta grubunda, kontrol grubundan daha yüksek; HDL-kolesterol düzeyleri ise kontrol grubundan düşük ve istatistiksel yönden anlamlı bulunmuştur. Plazma LPO düzeyleri diabetik retinopati grubunda yüksek, eritrosit GPx ve SOD aktiviteleri ise aynı grupta daha düşük bulunmuştur.Diabetde,non-enzimatik glikolizasyondaki artış antioksidan enzim aktivitesinde değişiklik oluşturur. Diabetik hastaların eritrositlerinin oksidatif strese hassas olmaları antioksidan kapasitede azalma meydana getirir. Diabetin komplikasyonları sonucu oluşan hasar radikal oluşumunu arttırırken oluşan radikaller sonucunda komplikasyonların artışı gerçekleşir. Artmış radikal oluşumu antioksidan enzim harcanması sonucu antioksidan stoklarını tüketerek azalmaya yol açar. Bu sonuçlar serbest radikal hasarının diabetik retinopati oluşumunda çok önemli bir faktör olduğunu ve serbest radikal hasarı ile diabetik retinopati arasında pozitif \"feed back\" bir etkileşim olduğunu düşündürmektedir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Göz Hastalıkları