VENTURİ AYGITI İLE OLUŞTURULAN SU JETİNİN HAVALANDIRMA PERFORMANSININ İNCELENMESİ - KOÇYİĞİT, ŞERMİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi VENTURİ AYGITI İLE OLUŞTURULAN SU JETİNİN HAVALANDIRMA PERFORMANSININ İNCELENMESİ ŞerminKOÇYİĞÎT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 94 Çözünmüş oksijen, su kalitesinin en önemli parametrelerindendir. Su jetleri, jet çarpma hızı kritik hız değerini aştığı zaman, su içerisine sürüklediği hava kabarcıkları ile sudaki çözünmüş oksijen seviyesini arttırmaktadır. Sulardaki çözünmüş oksijen miktarının arttırılması için, suların havalandırılması gerekmektedir. Su jetleri ile havalandırmaya pratikte sık sık rastlanır. Özellikle enerji gereksinimi nedeniyle jet havalandırıcılar; kimyasal işlemler, fermantasyon ve atık suların arıtılmasında birçok uygulama alanına sahiptir. Su jetleri, aynı zamanda flotasyon (yüzdürme) işlemlerinde de ilginç bir uygulamaya sahiptir. Su jetleri, hem sulardaki çözünmüş oksijen miktarım arttırmada hem de suların havalandınlmasmda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, boğaz bölgesinde hava deliğine sahip olan çeşitli venturi ağızlıklar kullanılarak, bunların oksijen transfer verimleri ve havalandırma performansları üzerine etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı açıklanmış, avantajları ve önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde; konuyla ilgili detaylı literatür araştırması yapılmış ve sunulmuştur. Üçüncü bölümde; su jetlerindeki en önemli olaylardan biri olan gaz transferi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde; su jetlerinin ve venturi aygıtlarının mekanizmaları, tipleri ve özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Beşinci bölümde; deneylerde kullanılan materyaller ve deney seti, şekillerle sunulmuştur. Altıncı bölümde; çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Yedinci bölümde ise; sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Su jeti, Venturi, Havalandırma, Oksijen transferi, Penetrasyon derinliği, Ağızlık X
Study on the aeration performance of water jet which is formed by a venturi device
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering