B-Talasemi Taşıyıcılarında Ventriküler Depolarizasyon ve Repolarizasyon Farklı mıdır? - Akarsu, Saadet; Kasar, Taner; Yilmaz, Erdal (My University, 2022)
Amaç: Ülkemizde ?-talasemi taşıyıcılığı (TM) görülme sıklığı %2.1’dir. Demir eksikliği anemisi (DEA) ve ?-talasemi majörde ventriküler depolarizasyon\rve repolarizasyon değişimleri ile kardiyak otonomik disfonksiyon belirtilerine ait elektrokardiyografi (EKG)’de farklı değişiklikler saptanmıştır.\rLiteratürde TM olan olgularda EKG değişiklikleri ile ilgili bir çalışmaya rastlamadık. Bizde, DEA ve ?-talasemi majör arasında bir tablo gösteren\rTM olgularındaki düzeltilmiş QT (QTc) ve QTc dispersiyonu (QTcd)’nu araştırmak istedik.\rGereç ve Yöntem: Çalışma grubu Grup 1. (TM; n: 15), Grup 2. (DEA; n: 17), Grup 3. (Sağlıklı kontrol; n: 13)’den oluşturuldu. Ortalama yaş Grup\r1’de 10.2±17.4 ay, Grup 2’de 13.2±14.5 ay ve Grup 3’de 13.5±2.5 ay olarak saptandı. Tüm olgulardan kan sayımı, serum demiri, demir bağlama\rkapasitesi, ferritin düzeyi, hemoglobin elektroforezi alındı ve 12 yüzeyli EKG ile kalp tepe atımı, RR, PR, QRS, QT, QTc ve QTcd hesaplandı. Üç\rgruptaki olgular tüm EKG değişkenleri yönüyle karşılaştırıldı.\rBulgular: QTc TM 400 (200-450), DEA 410 (360-420) ve sağlam grupta 400 (380-440) msn saptandı. QTc, TM tanılı olgularda; sağlam gruba göre\rdaha az saptandı. TM ve sağlam grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p <0.05). QTd, TM 40 (20-80) msn’de; DEA olgulardan 40 (20-70)\rmsn anlamlı farklı saptandı (p <0.05).\rSonuç: EKG değişiklikleri, sadece kalp hastalıklarından değil; miyokardial iskeminin bir işareti olarak anemiden dolayı da meydana gelebilir. TM\rtanılı olgularda, miyokardiyal iskemi ve demir birikimi dışında nedenlerin sebep olduğu; bazı EKG değişikliklerini açıklayabilmek için daha fazla\rolgulu ilave çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Hematoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi