2-HİDROKSİ PROPİL YAN ZİNCİRLİ POLİMERLERİN SENTEZİ VE DEGRADASYONUNUN ARAŞTIRILMASI - ERSÖZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ 2-HİDROKSİ PROPİL YAN ZİNCİRLİ POLİMERLERİN SENTEZİ VE DEGRADASYONUNUN ARAŞTIRILMASI Murat ERSÖZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 59 Bu çalışmada, benzen, toluen, naftalin gibi aril yan zincirli 2-hidroksi propil metakrilat monomerleri klorhidrinlerden elde edilen oksiran bileşikleriyle metakrilik asi tin reaksiyonundan hazırlandı. Monomerlerin polimeri eşmesi 60°C'de A1BN başlatıcısı kullanılarak 1,4-dioksan çözeltisinde yapıldı. Ayrıca, poli(3-p-tolil, 2-hidroksi propil metakrilat-n-bütilmetakrilat) kopolimeri n-bütilmetakrilat ile 3-p-lolil, 2-hidroksi propil metakrilat'ın kopolimerizasyonu ile hazırlandı. Monomer, homopolimer ve kopolimeri erin yapısı FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR teknikleri ile karakterize edildi. Poli(THPMA-co-BMA)'nın termal degradasyonu TGA, FT-IR ve NMR teknikleriyle çalışıldı. Poli(THPMA-co-BMA) ve poli(3-fenil, 2-hidroksi propil metakrilat'ın çeşitli sıcaklıklara kadar ısıtılan artık ürünleri FT-IR ile açıklandı. Poli(THPMA-co-BMA)'nın degradasyonuyla, degradasyon sıcaklığında uçucu ancak oda sıcaklığında uçucu olmayan ürünler GC-MS, FT-IR ve NMR teknikleriyle aydınlatıldı. Degradasyonun ana ürünleri THPMA ve izomerleridir. Ayrıca, metakrilik asit, diol yapısı, anhidrit halka yapılan ve epoksit halka oluşumuna ilişkin degradasyon mekanizması da tartışıldı.. -. Anahtar Kelimeler : Sentez, 2-Hidroksi Propil Metakrilat, Degradasyon s* «rf.**-
The Synthesis and investigation of its degradation of polymers with 2-hydroxy propyl side chain
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry