Occurrence and first record of Crepidostomum farionis, Müller 1784 (Trematoda: Digenea) in rainbow trout (Oncorhynchus Mykiss) in a fish farm (Elazığ, Turkey) - Dörücü, Mustafa (My University, 2000)
Su ihtiyacını bir göletten sağlayan bir balık çiftliğinden temin edilen 48 gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) parazitik enfeksiyonlar için incelendi. Balıkların boyları ve ağırlıkları ölçülüp, cinsiyetleri belirlendi. Balıkların %70.8'inde Crepidostomum farionis bulunda. Ortalama parazit yoğunluğu 11.26 bulundu ve parazit sayısı 1-35 arasında değişim gösterdi. Konakçı cinsiyetinin parazit dağılımı üzerinde etkili olmadığı gözlendi (p>0.05). Ayrıca, yoğun enfeksiyonun da konakçıya herhangi bir zararının olduğu işaretine rastlanmadı (p>0.05).
Keywords: Cinsiyet; vücut uzunluğu; konukçular; enfekte olma; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; vücut ağırlığı; Crepidostomum farionis; parazitik hastalıklar; parazitler; trematod enfeksiyonları