OBEZ HASTALARDA BARİATRİK CERRAHİ AMELİYATI OLMAYA KARAR VERMİŞ OLANLAR İLE CERRAHİ TEDAVİYİ TERCİH ETMEYENLER ARASINDAKİ KİŞİLİK, BAĞLANMA, DÜRTÜSELLİK VE OKSİTOSİN DÜZEYİ FARKLILIKLARI - YAVUZ, UTKU (Fırat Üniveristesi, 2025)
Obezite beden kitle endeksinin 30 kg/m2 'nin üstünde olmasıdır ve çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Obezitenin etyolojisi çok çeşitlidir, üzerinden birçok araştırma yapılmaktadır ve sürekli yeni bilgiler edinilmesine rağmen tam anlaşılamamıştır. Obezite tedavisinde önemli tedavi seçeneklerinden biri bariatrik cerrahi seçenekleridir. Her ne kadar bariatrik cerrahi etkili tedavi yöntemlerden biri olarak kabul görse de birçok kişi de çeşitli sebeplerden dolayı bu tedavi yöntemini tercih etmemektedir. Ancak, bu tercih farklılıklarının yalnızca fizyolojik ya da tıbbi nedenlerle açıklanamayacağı, psikolojik ve kişilik temelli faktörlerin de karar sürecinde etkili olabileceği düşünülmektedir.. Araştırmamız Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'na bariatrik cerrahi ameliyatı olmak amacıyla başvuran 100 kişi vaka grubu olarak atandı. Çalışma ölçütlerini karşılayan, hasta gruplarıyla sosyodemografik açısından eşleştirilmiş, Obeziteli herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan gönüllü kişiler çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan bireylerden kontrol grubu oluşturuldu. Katılımcılara araştırma ile ilgili bilgiler verilerek yazılı onamları alındı. Aydınlatılmış onamı alınan tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Eysenck Kis?ilik Anketi- Gözden Geçirilmis? Kısa Formu (EKA), Barrat Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ), İlis?ki Ölçekleri Anketi (İAÖ) uygulandı. Sonuç olarak ulaştığımız bulgular, kişilik yapısı (özellikle nörotizm) ve dürtüsellik gibi psikolojik faktörlerin cerrahi tercihte etkili olabileceğini, buna karşılık bağlanma stilleri ve oksitosin düzeylerinin belirleyici olduğunu göstermektedir. Tedavi tercihlerinin sadece fizyolojik değil, psikolojik altyapı ile de yakından ilişkiliye sahip olduğunu vurgulamakta ve literatürdeki çelişkili bulgulara açıklık getirmektedir. Anahtar Kelimeler: Obezite, bariatrik cerrahi, bağlanma stilleri, oksitosin, psikososyal değerlendirme, dürtüsellik, kişilik
Differences in personality, attachment, impulsivity and oxytocin levels between obese patients who decided to undergo bariatric surgery and those who did not prefer surgical treatment
Keywords: Psikiyatri