Dental İmplantlarda Boyun Rezorpsiyonlarının RetrospektifOlarak Değerlendirilmesi - Gül, Mehmet; Dündar, Serkan (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada implant tiplerinin, lokasyonlarının ve hasta cinsiyetinin dental implantlarınboyun rezorpsiyonlarına etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, hastalardan 12 ay sonra panaromik filmler alınmıştır. Dahasonra implantların mezial ve distalinden ölçümler yapılmıştır. Ayrıca hastaların anamnezlerialınmıştır. Yaş, cinsiyet, hangi çenede implant yapıldığı ve kullanılan implant çeşidi kayıt altınaalınmıştır. Herhangi bir sistemik hastalığı olan hastalar (diabet, osteoporoz, vb.) çalışmaya dahiledilmemiştir. Diş eti iltihabı, periodontitis, endodontik enfeksiyonlar/lezyonlar, vb. hastalığıbulunanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Ostell cihazı ile ölçüm yapıldı ve the implant stabilityquotient (ISQ) değeri 40’ın altında olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. İki tip silindirik titanyumimplant kullanılmıştır. Her implant tipi parametrik olmayan yöntemler kullanılarak ayrı ayrı analizedilmiştir. Cinsiyet, implantların yerleştirildiği çene ve implant tipleri arasındaki farklar Mann Whitney U istatistik testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tip 1 implantta boyun rezorpsiyonu daha yüksek çıkmasına rağmen, istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulunamamıştır (P=0.357, P=0.064). Distal kayıplar maxillada daha fazla çıkarkenmezial kayıplar ise mandibulada daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Boyun rezorpsiyonuna birçok faktörün neden olduğunu düşünmekteyiz. Bu faktörlerinarasında, dental implantın uygulandığı bölge, implant çeşidi ve cinsiyet bulunmaktadır. Fakatbunun yanında ağız hijyeni, sistemik hastalıklar, implanta uygulanan kuvvetler gibi birçok faktörboyun rezorpsiyonuna neden olmaktadır.
Keywords: Diş Hekimliği; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler