Over torsiyonu tanısında klinik, radyolojik ve laboratuvar parametrelerinin önemi: Retrospektif çalışma - Kavak, Salih Burçin; Kavak, Ebru Çelik; Kurkut, Bülent; İlhan, Raşit; Aslan, Melike (My University, 2014)
Amaç: Over torsiyonu tanısında klinik, radyolojik ve laboratuvar parametrelerinin değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Aralık 2011 ile Aralık 2012 yıllarıarasında Fırat Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve DoğumKliniğinde over torsiyonu nedeniyle opere edilen hastaların dosyalarının incelenmesiyle gerçekleştirildi. Over torsiyonu nedeniyle cerrahi uygulanan hastaların yaş, gebelik ve doğum sayıları ile over torsiyonunu destekleyen ultrasonografik parametreler (over boyutu, over kisti varlığı, periferik dizilimli foliküller, doppler ultrasonografide vasküler akım varlığı, girdap işareti, pelvik bölgede serbest sıvı varlığı) ve laboratuvar parametreleri (hemoglobin, hematokrit, platelet ve beyaz küre sayıları) incelendi. Preoperatif bulantı, kusma, hassasiyet, defans ve rebound varlığı gibi semptom ve bulgular kayıt altına alındı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistik kullanıldı.Bulgular: Çalışma kapsamında 15 hasta retrospektif olarakdeğerlendirildi. Ortalama yaş (yıl) 22.7±8.8, gebelik sayısı (adet) 0.92±1.4, beyaz küre sayısı 11000±2800 (/L), hemoglobin 11.8±1.8(gr/dL) ve hematokrit değeri 35.8±4.3 (%) olarak tespit edildi. Over torsiyonu bulunan olgularda hassasiyet (% 80), ultrasonografide büyümüş over (% 80), over kisti ve eşlik eden serbest sıvı (%73.3), renkli dopplerde akım kaybı (% 60) ve girdap işareti varlığı (% 60) tespit edildi. Bu veriler, olguların diğer belirti ve bulgularıyla birleştirildiğinde tanısal doğruluk oranı % 86.6 (n: 13) olarak bulunmuştur.Sonuç: Over torsiyonu tanısı için klinik, laboratuvar ve ultrasonografik parametreler kombine edilerek tanı ve tedavideki gecikmeler önlenebilir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp