ELAZIĞ MERKEZİNDE OTO VE MOBİLYA ATÖLYELERİNDE ÇALIŞAN BOYA İŞÇİLERİNDE MESLEKİ ASTIM SIKLIĞI - TAŞDEMİR, CANATAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Mesleki astım (MA) iş yerinde mevcut olan, toz, buhar, gaz veya duman maruziyeti sonrası ortaya çıkan reversibl hava yolu obströksiyonu ile karakterize bir tablodur. MA'nın sık nedenlerinden biri olan izosiyanatlar endüstride kullanılan yüksek oranda reaktif kimyasal maddelerdir. Bu maddeler bazı boyalarda, vernikte, fleksible köpüklerde ve yapıştırıcılarda bulunur. Bu çalışmada ilimizdeki oto ve mobilya boya işçilerindeki MA sıklığını saptamayı amaçladık. Çalışmaya, Elazığ Merkez Sanayi Bölgesi'nde oto veya mobilya boyacılığı yapan (86 oto, 56 mobilya boyacısı) toplam 142 işçi dahil edildi. İlk aşamada yazılı izinleri de alman işçilerin Toraks Derneği Mesleki ve Çevresel Akciğer Hastalıkları Değerlendirme Formu ile sorgulaması, fizik muayene ve solunum fonksiyon testleri (SFT) yapıldı. îkinci aşamada şikayeti olan veya SFT'sinde bozukluk saptanan 22 işçiden PEFR takibini kabul eden 21 işçiye (%95.4) PEFR ölçümlerim nasıl yapacakları gösterildi ve bir ay boyunca bir kez işe başlamadan önce, iki kez iş döneminde ve bir kez de işten çıkmadan hemen önce olmak üzere günde toplam dört kez PEFR ölçümü yaptırıldı. PEFR takibine alınan 21 işçinin hepsinin PEFR takiplerini düzenli bir şekilde yaptığı gözlendi. Üçüncü aşamada PEFR sonuçlarına bakılmaksızın, takibe alınan 21 işçinin tümüne reversibilite testi yapıldı. Dördüncü aşamada ise reversibilite testi ve günlük PEFR değişkenliği pozitif saptanan 5 işçi 1 hafta iş yerinden uzaklaştırıldı ve günde dört kez PEFR takibine devam ettirildi. İş yeri ortamından uzaklaştmldığmda semptomları olmayan ve günlük PEFR değişkenliği %20'nin altına düşen 5 işçi (%3.52) MA olarak kabul edildi. Sonuç olarak ilimiz merkez sanayi bölgesinde MA prevelansının %3.52 olduğunu ve spesifik bronş provokasyon testinin ancak belirli merkezlerde yapılabildiği ülkemizde, MA prevalansının ayrıntılı bir anamnez, seri PEFR takibi ve SFT'nin birlikte kullanımı ile tespit edilebileceğini düşündük. Anahtar Kelimeler: Mesleki astım, Prevalans, PEFR.

Occupational asthma (OA) is characterized by reversible airway obstruction occured after exposion to dust, vapor, gas or smoke which are present in place of employment. Isocyanates, one of the causes of OA, is highly reactive chemical matter which is used in industry. This matter is present in some paint, varnish, flexible foam and glue. We aimed to determine the frequency of O A in auto and furniture painters in our city center. Total 142 workers (86 auto, 56 furniture painters) who work in industry region of Elazığ center are included to the study. In first step, the workers gave written informed consent and the questionnaire, physical examination and pulmonary function tests (PFT) of workers are performed according to the "Evaluation of Occupational and Environmental Lung Diseases of Thorax Society". In second step, 21 workers (95.4%) who accept peak expiratory flow rate (PEFR) follow of 22 workers who have symptoms and abnormality in PFT, are tought how to measure PEFR, and PEFR measurements are made once before begining work, two times during work, and once before stopping work during one month. We observed that all 21 workers who are included in the follow period made PEFR follows regularly. In third step, reversibility tests performed to all 21 workers who are included in the follow period not evaluating the results of PEFR. In fourth step, 5 workers, who have positive reversibility test and daily PEFR variabilites, are taken away of place of employment in one week and they continued the follow of PEFR four times in a day. Five workers (3.52%), whose daily PEFR variability are lower than 20% and have no symptom when taken away of place of employment, are accepted as OA. In conclusion, we determined that the prevalance of OA in industry region of our city center is 3.52% and we think that the prevalance of OA can be determined with detailed history, serial PEFR follow and using PFT, because spesific bronchial provocative tests can be made only in spesific centers. Key Words: Occupational asthma, Prevalance, PEFR.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases