Nitrozomorfolin Uygulanan Ratların Kalp Dokusunda Pirüvat Kinaz Aktivitesi Üzerine Enginarın Etkisi: İn vitro ve in silico Çalışmalar - Kaya, Emre; Yilmaz, Seval; Uslu, Harun (My University, 2025)
Çalışmada, nitrozomorfolin (NMOR) ile tedavi edilen ratların kalp dokusunda pirüvat kinaz (PK) aktivitesi üzerine enginarın etkileri in vitro ve in silico olarak değerlendirilmiştir. Kontrol ve enginar gruplarında 7, diğer gruplarda 10 rat olacak şekilde 54 adet Wistar Albino erkek rat 6 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki ratlara herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Diğer gruplara sırasıyla enginar (1.5 g/kg/gün), NMOR10 (10 mg/kg/gün), NMOR30 (30 mg/kg/gün), NMOR10 (10 mg/kg/gün)+enginar ve NMOR30 (30 mg/kg/gün)+enginar uygulanmıştır. Her iki madde de 14 gün boyunca belirtilen dozlarda gavaj yoluyla uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda kalp dokusunda PK aktiviteleri belirlenmiştir. Kontrol grubu ile enginar tedavi edilen grup arasında PK aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında NMOR’un 10 ve 30 mg/kg dozlarda uygulandığı NMOR10 ve NMOR30 gruplarında kalp dokusu PK aktivitesinin düşük olduğu saptanmıştır (sırasıyla p=0.013 ve p<0.001). NMOR10 grubu ile karşılaştırıldığında NMOR10+Enginar grubunda, NMOR30 grubu ile karşılaştırıldığında da NMOR30+Enginar grubunda kalp dokusu PK aktivitelerinin yüksek olduğu gözlenmiş (sırasıyla p=0.01 ve p=0.019) olup bu grupların ortalamalarının kontrol grubu ortalamalarına yaklaştığı gözlenmiştir (p>0.05). Moleküler doklama çalışmalarında fenolik bileşiklerden Sinarin’in 12.42 nanomolar, Luteolin’in 42.90 mikromolar, Sinarozid’in 69.62 mikromolar, Skolimosid’in ise 1.47 milimolar seviyede inhibisyon gerçekleştireceği hesaplanmıştır. Etkileşim modu, etkileştiği bağ türleri ve doklama skorları beraber değerlendirildiğinde PK inhibisyonu için sırasıyla Sinarin ve Luteolin’in daha etkin olacağı, sırasıyla Sinarozid ve Skolimosid’in ise nispeten daha az etkin olacağı bulunmuştur. Sonuçlar NMOR'un kardiyak dokudaki PK aktivitesini etkilediğini ve patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ek olarak, enginar takviyesinin NMOR ile tedavi edilen ratların kalbinde düzenleyici bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: Kalp; pirüvat kinaz; enginar; Nitrozomorfolin; moleküler doklama