ELAZIĞ KENTİ KATI ATIKLARININ GERİ KAZANIM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ - HANAY, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ KENTİ KATİ ATIKLARININ GERİ KAZANİM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ Özge HANAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dal» 2003, Sayfa : 64 Bu çalışmada, Elazığ kenti katı atıklarının geri kazanım potansiyeli belirlenmiştir. Çalışma üç aşamada gerçekleşmiştir. Birinci aşamada, katı atıkların kaynakta ayırımında hane halkı ana rolü üstleneceğinden, bu konu hakkında hane halkının göstereceği ilgi derecesinin belirlenmesi amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Bu aşamanın sonucunda, Elazığ kenti genelinde kaynakta ayırım uygulamasının yapılması halinde katılımın yüksek olacağı belirlenmiştir. İkinci aşamada, pilot bölge çalışması yapılarak, farklı sosyo-ekonomik seviyeye sahip bölgelerde geri kazanım oranlan tespit edilmiştir. Buna göre en yüksek geri dönüşüm oranı % 9, 29, en düşük oran % 4,5 ve Elazığ kenti genelinde % 7 olarak bulunmuştur. Üçüncü aşamada ise 335 kg elde edilen geri kazanılabilir atıkların ilgili yerlere satılması halinde elde edilen gelir 22 $ olarak bulunmuştur. Elazığ Kentinde yılda 6930 ton geri kazanılabilir atık ve bu atıklardan elde edilebilecek gelir 455.104 $ olarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Katı atık, geri dönüşüm, anket araştırması. IX
Determination of recycling potential of solid wastes in Elazığ city
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering