Detection of Epstein-Barr virus DNA by polymerase chain reaction in surgical specimens of patients with squamous cell carcinoma of the larynx and vocal cord nodules - Gök, Üzeyir; Özdarendeli, Aykut; Keleş, Erol; Bulut, Yasemin; Çobanoğlu, Bengü (My University, 2003)
Amaç: Larenjeal skuamöz hücreli karsinom ve vokal kord nodüllerine ait cerrahi örneklerde Ebstein-Barr virüsü araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Rastgele seçim yöntemiyle skuamöz hücreli larenks kanseri olan 22 hastanın (20 erkek, 2 kadın; ort. yaş 52) ve vokal kord nodulu olan 17 hastanın (14 erkek, 3 kadın; ort. yaş 38) formalin ve parafinde bekletilen cerrahi doku örnekleri polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle incelendi. Olgular, hastalığın yerleşim yeri, sigara içme alışkanlığı, süresi ve miktarı ve EBV DNA varlığı açısından değerlendirildi. Bulgular: Larenks kanserli olguların 21'inde, vokal kord nodüllü olguların dokuzunda sigara içme öyküsü vardı. Polimeraz zincir reaksiyonu ile, kanserli olguların 11'inde (%50), vokal kord nodüllü olguların yedisinde (%41.2) EBV-DNA pozitifliği saptandı. Gruplar içinde EBV-DNA varlığı, sigara içme alışkanlığı, süresi, bir günde tüketilen sigara sayısı, hastalığın yerleşimi ve tümör evresi bakımından anlamlı farklılık görülmedi (p>0.05). Sonuç: Bulgularımız, larenjeal skuamöz hücreli karsinom patogenezi ile EBV arasında doğrudan ilişki olmadığını göstermektedir; ama larengeal proliferatif hastalıkların etyolojisindeki rolü daha fazla araştırma gerektirmektedir.
Keywords: Herpesvirüs 4; insan; Polimeraz zincir reaksiyonu; Karsinom; yassı hücreli; Ses telleri; Larinks neoplazmları; DNA; neoplazi