AĞIR SİLAHLARDAKİ GERİ TEPME MEKANİZMALARININ DİNAMİK MODELLENMESİ VE SAYISAL BENZETİMİ - TUNCER, DİDEM GÜLCİHAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışma ile ağır silahlardaki geri tepme mekanizmalarının: tipleri, amaçları, fonksiyonları ile onların tasarımlarını etkileyen faktörler literatür araştırması yapılarak incelenmiş ve hidropnömatik tip bir geri tepme mekanizması için hareket denklemi çıkarılmıştır.Hareket denkleminin çözümünde kullanılan kama kuvveti; MATLAB ortamında Le-Duc denklemleri kullanılarak hesaplanmış ve kama kuvveti-zaman grafiği elde edilmiştir. Ayrıca, geri tepen parçaların toplam ağırlığının ve orifis boşaltım katsayısının değişmesiyle geri tepme mesafesinin nasıl değiştiği incelenmiş olup 120mm'lik bir ağır silah sistemi için atışlardan elde edilen grafikler ile MATLAB - SIMULINK ortamında oluşturulan simülasyondan elde edilen grafikler (geri tepme mesafesi-zaman, geri tepme hızı-zaman) karşılaştırılmış, çıkarılan hareket denkleminin doğruluğu araştırılmıştır.

In this study; the types, aims, functions, of the recoil mechanisms of the heavy weapons and factors which are effecting recoil mechanism design are studied with literature search and for a hydropneumatic type recoil system?s equation of motion is derived.Breech force which is used to solve equation of motion for recoil mechanism is calculated from Le-Duc equations with a MATLAB code and breech force vs. time graph is drawn from MATLAB calculations. Also, dependence of recoil length on changing total recoiling mass and orifice discharge coefficient is studied using program code in MATLAB-SIMULINK. Simulation results and firing test results for the 120 mm heavy weapon system is compared to verify the used model.
Dynamic modelling and simulation of recoil mechanisms used in heavy weapons
Keywords: Makine Mühendisliği