TORAKS BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İNCELEMELERİNDE SAPTANAN VASKÜLER VARYASYONLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZTÜRKMEN, TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Çeşitli klinik nedenlerle hastanemize başvurmuş ve çeşitli endikasyonlar ile kontrastlı Toraks Bigisayarlı Tomografi (BT) çekilmiş hastaların retrospektif olarak toraks vasküler varyasyonu veya anomalisi açısından incelenmesi ve sıklığının saptanmasıdır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalında Ekim 2016 – Nisan 2018 tarihleri arasında herhangi bir nedenle Kontrastlı Toraks BT'si çekilen 8000 hasta incelenmiştir. Görüntüler iş istasyonunda aksiyel, koronal ve sagital kesitlerde değerlendirildi. İncelenen 8000 hastanın 6432'sinde (% 80.4) herhangi bir vasküler varyasyon ya da anomaliye rastlamadık. 1568 hastada ise çeşitli vasküler varyasyon ya da anomali izledik. Bazı hastalarda birden fazla varyasyon saptandı. En sık izlenen varyatif görünüm 1184 hastada (% 14.8) görülen brakiosefalik arter ile sol ana karotis arterin aortadan tek kök olarak çıkmasıdır (Bovin arkı). Ayrıca 196 hastada (% 2.45) sol vertebral arter arkus aortadan direkt çıkmakta iken, 116 hastada (% 1.45) aberran sağ subklavian arter (ARSA) görünümü izlenmektedir. Daha nadir olarak 2 hastada (% 0.02) sağ aortik ark, 1 hastada (% 0.01) preduktal aort koarktasyonu, 1 hastada (% 0.01) Patent Duktus Arteriyozis (PDA) anomalisi, 1 hastada (% 0.01) çift vena kava süperior anomalisi, 1 hastada (% 0.01) parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş (PAPVD) anomalisi ve 45 hastada (% 0.56) ise azigos lob varyasyonu saptandı. Sonuç olarak, ileri teknoloji ürünü olan Multi Dedektör Bilgisayarlı Tomografi (MDBT) ile toraks vasküler varyasyon ya da anomalilerini saptamak mümkün olmaktadır. Doğru tanı hastaların tedavi şeklini değiştirebilmekte, aynı zamanda gereksiz ek tetkiklerden ve cerrahi girişimlerden hastanın korunması sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Toraks, Bilgisayarlı Tomografi, Vasküler varyasyon

The cases of the patients with a variety of reasons applied to our hospital, who underwent computed tomography (CT) of the thorax with variety of clinical indications were retrospectively examined for thoracic and vascular variations or anomaly and was to determine the frequency of anomalies. In Fırat University Faculty of Medicine Hospital, Radiology Department between October 2016 - April 2018, 8000 patients with contrasted Thorax CT for any reason were examined. Images of axial, coronal and sagittal sections were assessed with the aid of workstations. No variation or abnormality was detected in 6432 (80.4%) of 8.000 patients as we examined. In 1.568 patients, various vasculature variations or anomalies were monitored. Multiple variations were detected in some patients. Most vie wed variant appearance of the brachiocephalic artery and left main carotid artery were seen in 1184 patients (14.8%) (Bovin arch). In 196 patients (2.45%) vertebral arterial artery arises directly from the aorta, while in 116 patients (1.45%) aberrant right subclavian artery (ARSA) appearance was monitored. Rarely 2 patients (0.02%) have right aortic arch, 1 patient have (0.01%) preductal aortic coarctation, 1 patient has (0.01%)Patent Ductus Arteriosis (PDA) anomaly, besides, double vena cava superior anomaly in 1 patient (0.01%), Partial Anomalous Pulmonary Venous Return (PAPVR) anomaly in 1 patient (0.01%) and azygos in 45 patients (0.56%) lobe variation were detected by us. As a result, high-tech with the Multi Detector Computed Tomography (MDCT), thoracic vascular anomalies is possible to determine the correct diagnosis and treatment of patients may change, but also provide protection of the patient unnecessary additional examinations and surgical procedures. Keywords: Thorax, Computed Tomography, Vascular variation
Evaluation of vascular variations detected in thoracic computerized tomography studies
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp