Yetişkin sedanter genç erkeklerde yüzme eğitiminin vücut kompozisyonu ve motorik özellikler üzerine etkisi - Gökhan, İsmail; Kürkçü, Recep; Aysan, Hasan Aykut (My University, 2011)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 8 haftalık yüzme eğitiminin genç sedanter erkeklerde vücut kompozisyonu, motorik özellikler ve bazı dolaşım parametreleri üzerine etkisini araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Araştırmaya yaşları 20-29 yıl arasında değişen 40 gönüllü erkek katıldı. Katılımcıların vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, vücut kitle indeksi, esneklik, şınav, mekik, yatay-dikey sıçrama ve 20 metre sprint parametreleri 8 haftalık yüzme eğitimi öncesi ve sonrası ölçüldü ve istatistiksel olarak karşılaştırmaları yapıldı.Bulgular: Yapılan iki ölçüm sonucunda vücut yağ yüzdesi ve 20 m sürat koşusu ölçüm parametrelerinde egzersiz öncesine oranla anlamlı düşüşler saptandı (p<0.001), ancak vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksinde ise anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0.05). Şınav ve dikey sıçrama ölçüm parametrelerinde egzersiz öncesine oranla anlamlı artışlar saptandı (p<0.001). Mekik testi ölçüm parametrelerinde egzersiz öncesine oranla anlamlı artış saptandı (p<0.05). Öte yandan esneklik ve yatay sıçrama ölçüm parametreleri yüzme eğitimi öncesine oranla anlamlı bir değişme saptanmadı (p>0.05).Sonuç: Sekiz haftalık yüzme eğitiminin vücut yağ yüzdesini düşürdüğü gözlendi. Şınav-mekik ve dikey sıçrama değerlerini arttırdığı saptandı. Öte yandan esneklik ve yatay sıçrama değerlerinde herhangi bir değişikliğe neden olmadığı gözlendi.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Spor Bilimleri