ÇABUK KUVVET VE AEROBİK ÇALIŞMALARIN AMATÖR FUTBOLCULARIN KAN LİPİDLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - HAMZAOĞULLARI, ABDÜLKERİM (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu araştırma; çabuk kuvvet ve aerobik dayanıklılık antrenmanlarının amatör erkek futbolcuların kan lipit metabolizmasına (Kolesterol, Trigliserit, Glikoz, Ldl, Hdl, Vdl) olan etkilerini araştırmak amacıyla, Diyarbakır 1. Amatör Futbol Liginde faaliyet gösteren toplam 40 futbolcu üzerinde (18-28 yaş) yapılmıştır.Futbolcuların, yeni sezon öncesinde geçiş devresinin bitimiyle Ağustos ayı başlarında (2008-2009 futbol sezonu) aç karnına uzman kişiler tarafından 7 cc kanları alınarak, egzersiz öncesi 1. ölçümleri yapılmıştır. Daha sonra 2 farklı takımda bulunan 40 futbolcunun sezonun başlamasıyla düzenli futbol antrenmanıyla birlikte haftanın 1 günü çabuk kuvvet antrenmanı başka bir günü ise aerobik dayanıklılık antrenmanı programı uygulanmıştır.Beş ay boyunca yapılan düzenli antrenmanlar sonunda futbolcuların kan örnekleri alınarak egzersiz sonrası ikinci ölçümleri yapılmıştır.Egzersiz öncesi ve sonrası aldığımız kan örnekleri karşılaştırılarak amatör futbolcuların yapmış olduğu düzenli antrenmanın yanı sıra haftada iki kez yaptıkları çabuk kuvvet ve aerobik dayanıklılık antrenman programlarının futbolcuların kan lipit profili üzerinde etkileri incelenmiştir.İstatiksel analizler için SPSS 15.0 paket programı kullanılarak frekans, ortalama ve standart sapma oranları hesaplanmış, ikili karşılaştırmalarda ise Eşleştirilmiş Student's t testi kullanılarak anlamlılık düzeyi p<0.01 olarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak 20 hafta süreyle yapılan düzenli futbol antrenmanının yanı sıra haftada iki gün uygulanan çabuk kuvvet ve aerobik dayanıklılık antrenmanlarının futbolcuların kan lipit profillerini ve vücut kompozisyonlarını olumlu yönde değiştirdiği görülmüştür.

This research was carried out in order to search impacts of quick strength and aerobics endurance training on male amateur footballer?s blood lipid metabolism (Cholesterol, Triglyceride, Glucose, Ldl, Hdl, Vldl), on totally forty footballers (18-28 ages) in Diyarbakır First Amateur Football League.Before the new season, in the beginning of August (Season of 2008-2009), first measurements of footballers were done by taking 7 cc bloods for pre-training. Then quick strength training was applied a day in a week and other a day aerobics endurance training was applied to 40 footballers with regular football training for 5 months.At the end of regular training for five months, post-training second measurements were done by taking blood samples.By comparing the blood samples with pre-training and post-training we investigated the impacts of quick strength and aerobics endurance training on male amateur footballer?s blood lipid profile.SPSS 15.0 program was used for statically analyses and its frequency, average, standard deviation ranges interpreted by helping tables. In addition, binary comparisons was made by using matched student?s t test in level of p<0.01.As a result, it had been shown that quick strength and aerobics endurance trainings for 20 weeks change footballer?s blood lipid profiles and body compositions positively.
Effect on blood lipids of quick strength and aerobic training in amateur soccers
Keywords: Spor