Turizm Pazarlamasında Faydalar ve Bir Turist Tatmin Modeli Önerisi - Akkılıç, M. Emin (My University, 2003)
Ekonomik gelişmelere paralel olarak sosyolojik faktörlerin gelişmesiyle; dinlenmek, eğlenmek, gezip görmek ve iş seyahatleri gibi farklı amaçlarla turizm faaliyetlerine katılanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışın doğal sonucu olarak da turizm önemli bir sektör konumuna gelmektedir.. Ancak, her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de satışlar kendiliğinden gerçekleşmez. Hedef pazardaki tüketicilerin üretilen turistik ürünlere karşı isteklendirilmeleri ve satın almaya ikna edilmeleri gerekmektedir. Pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde çeşitli aracı kuruluşlar yer almaktadır. Bilindiği gibi aracı kuruluşlarının asıl fonksiyonu; uygun mamulü, uygun yerde, uygun zamanda, uygun miktarda, uygun şekilde ve uygun fiyatta tüketicilere sunmaktır. Ancak, yapılan literatür çalışması sonucu mal sektörü açısından bu konuların ele alındığı, hizmet sektöründe ise pek ele alınmadığı tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada, turizm pazarlamasıyla oluşan faydalar; yer faydası, zaman faydası, miktar faydası, kredi faydası, çeşit faydası ve kalite faydası şeklinde tespit edildi. Ayrıca, turizm pazarlamasıyla oluşan söz konusu bu faydaların, aracı seyahat kuruluşlarının reklam faaliyetlerine yansıtılmasının önemi de ortaya konulmaya çalışıldı.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İşletme