ELEKTROLİF ÇEKİM YÖNTEMİ İLE PVP/ 45S5 NANOLİFLERİNİN ÜRETİMİ - KARABACAK, RIZA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada, dentin aşırı hassasiyetinin önlenmesinde ve diş minesinin gelişiminde oldukça etkili olan 45S5 biyoaktif cam malzemesi ile polivinilpirolidon (PVP) polimeri karıştırılarak elde edilen çözelti kompozisyonlarının elektro çekim metodu ile üretilen nanoliflerin özelliklerinin tespit etmek ve dental alan uygulamalarındaki potansiyelini açığa çıkarmak amaçlanmıştır. Literatürde elektro çekim yöntemi ile üretilen nanoliflerin dental alanda uygulamaları mevcuttur ancak yetersizdir. Çalışma kapsamında literatürün bu eksikliğini doldurmanın yanı sıra dental hassasiyet problemi ve diş minesi üzerindeki mikro çatlaklar için bir biyouyumlu malzeme geliştirmek önemli bir farklılığımız olacaktır. Öncelikle PVP oranı sabit (%4) tutularak optimum deney parametreleri belirlenmiştir. Daha sonra bu parametrede çeşitli konsantrasyonlarda PVP miktarı ve bu polimer çözeltisine (%2 ve %4) biyoaktif cam (45S5) ilave edilerek kompozit lifler üretilmiştir. Geliştirilen liflerin morfolojik, fiziksel, kimyasal ve karakteristik özellikleri, taramalı elektron mikroskobu (SEM), Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), termogravimetrik analiz (TGA) ve Diferansiyel Termal Analiz (DTA) analizleri ile belirlenmiştir. SEM sonuçlarına optimum parametrede üretilen nanolifler boncuksuz ve homojen kalınlıklarda üretilmiştir. FTIR spektrumları ise tüm nanoliflerin karakteristik özelliklerini koruduğu görülmüştür. Sonuç olarak, 45S5 ilaveli PVP nano kompozit lifler potansiyel remineralizasyon malzemesi olarak umut vericidir.

In this study, it was aimed to determine the properties of nanofibers produced by electro-drawing of solution compositions obtained by mixing polyvinylpyrrolidone (PVP) polymer with 45S5 bioactive glass material, which is highly effective in the prevention of dentine hypersensitivity and the development of tooth enamel, and to reveal its potential in dental applications. In the literature, applications of nanofibers produced by electro-drawing method in the dental field are available but insufficient. In addition to filling this gap in the literature, developing a biocompatible material for dental sensitivity problem and microcracks on tooth enamel will be an important difference. First of all, the optimum experimental parameters were determined by keeping the PVP ratio constant (4%). Then, composite fibers were produced by adding various concentrations of PVP in this parameter and bioactive glass (45S5) to this polymer solution (2% and 4%). The morphological, physical, chemical and characteristic properties of the developed fibers were determined by scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), thermogravimetric analysis (TGA) and differential thermal analysis (DTA). According to the SEM results, the nanofibers produced at the optimum parameter were bead-free and homogeneous in thickness. FTIR spectra showed that all nanofibers retained their characteristic properties. As a result, 45S5-added PVP nanocomposite fibers are promising as potential remineralization materials.
Production of PVP/ 45S5 nanofibers with electrospinning method
Keywords: Diş Hekimliği; Makine Mühendisliği; Biyoteknoloji