Cezaevinin ve Hapsetmenin Suçu Engellemedeki Etkisi - Kızmaz, Zahir (My University, 2007)
Bu makale, cezaevi ve hapsetmenin bireyleri ve toplumu suç islemekten ne düzeyde caydırdığı sorunsalı üzerine odaklanmaktadır. Bununla ilintili olarak bir cezalandırılma biçimi olarak hapsetmenin ve dolayısıyla cezaevinin mahkumlar üzerindeki etkisi tartısılmaktadır. Bu çalısmada, cezaevinden salıverilen bazı suçluların yeniden suç isleme nedeni olarak “cezaevi alt-kültürü” faktörü irdelenmeye çalısılmaktadır. Bu çerçevede, suçluların sadece hapsedilmeleri veya cezaevine kapatılmalarının, suçlular üzerinde istenilen veya beklenen düzeyde caydırıcı bir islev görmediği ileri sürülmektedir. Sonuç olarak; cezaevine alternatif olarak yeni yaklasımların gelistirilmesi, toplumda cezalandırma politikalarına ağırlık verilmesi, secici bir tutuklama politikası ile sadece azılı suçluların hapsedilmelerinin sağlanması ve suçluların cezaevine kapatılmaları ile birlikte rehabilitasyon çalısmalarının da bu sürece eslik etmesi gerekliliğinin önemi vurgulanmaktadır.
Keywords: Kriminoloji; caydırıcılık; hapishaneler; suçlu; ceza; suç önleme; tekrar suç işleme eğilimi; rehabilitasyon programları; cezaevi alt kültürü; alternatif yaklaşımlar; hapis cezası; suç sosyolojisi